SvD uppmärksammar vår information om Peace Nows och Diakonias avslöjade falskstatistik

När ska Diakonia, Sveriges Kristna Råd och Palestinagrupperna dementera sin falska statistik, frågar SvD:s ledarredaktion.

SvD:s Claes Arvidsson uppmärksammar idag informationen i vår rapportering gällande den israeliska intressegruppen Peace Now (Fred Nu), som dömts att betala skadestånd och publicera offentliga ursäkter efter att ha spridit falsk statistik om bosättningar. Statistik som också de svenska lobbygrupperna Diakonia och Palestinagrupperna använder. SvD:s ledarredaktion skriver (vår fetstil):

[Peace Now] har i en rad rapporter lämnat faktaunderlag om bl a bosättarna på Västbanken – och om hur arabisk mark tagits i anspråk. Vi hade fel säger man nu efter att i domstol ha dömts att betala skadestånd för förtal och be om offentlig ursäkt.

I en rapport hävdades det att en bosättning till 71 procent låg på privat arabisk mark. Rätt svar var noll. Inte en siffra rätt alltså. I ett annat fall visade sig 86 procent vara nästan lika mycket, d v s 0,5 procent. Peace Now säger att det är svårt att veta vem som äger vad. Det är däremot sant i många fall – och något som den israeliska regeringen borde se till blir klarlagt.

Diakonia, Sveriges kristna råd och Palestinagrupperna tillhör dem som har använt sig av falskstatistiken i sin idoga kritik av Israel. När ska de dementera?

Flera vänsterpartistiska och socialdemokratiska riksdagsledamöter har också använt det falska materialet från Diakonia och Peace Now i interpellationsdebatter om Mellanöstern mot utrikesminister Carl Bildt.

Redan i början av november uppmärksammade vi Peace Nows tvivelaktiga inställning till fakta:

Organisationen Peace Now släppte för två år sen en rapport som fick stora rubriker världen över. Där sades exempelvis att 35,1% av Ariel byggts på privat arabisk mark, liksom hela 86,4% av Maale Adumim. De hade väldigt fel, eftersom de räknade all statlig mark som privat arabisk. Rubrikerna världen över var obefintliga när Peace Now korrigerade siffran för Maale Adumim till 0,5%.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Kyrkor, Massmedia, Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: