Dagens citat – del 4 (081217)

United States Institute of Peace konstaterade i augusti 2006 att palestinierna är

the largest per capita recipients of international development assistance in the world

Bara från Sverige kommer årligen 700 miljoner kronor. Det motsvarar 76 kronor per år och svensk – vuxna som barn. Förutom stödet direkt till palestinierna går miljontals kronor av svenska skattemedel även till ren propaganda, vilket vi berättat om i en tidigare bloggpost:

Det är rent av så befängt att staten finansierar projekt vars syfte är att ändra den egna utrikespolitiken!

Det finns ett skriande behov av hjälp bland många palestinier, men vilken hjälp får de egentligen av våra pengar? Ilya Meyer rapporterade tidigare i höstas från den israeliska staden Kochav Yair, en artikel som borde vara obligatorisk läsning för alla inom den svenska ”biståndsindustrin”. Borgmästaren i Kochav Yair berättade:

EU och Sverige genom SIDA och andra organ ger mycket pengar till både israeliska araber och palestinska araber. Utmärkt, det är välbehövligt!, säger han.

Men för allt i världen se till att ni öronmärker era pengar för specifika projekt, kräv insyn och följ sedan upp att allt har förlöpt planenligt. Det är just det som är stötestenen – ni tar stora mängder pengar från era egna skattebetalare och dessa pengar dyker upp här och i PA-området i form av stora lyx-bilar, vapen och antisemitisk propaganda. Titta på mig; jag kör en liten oansenlig Mazda medan många av mina arabiska motpartners och alla lokala ledare på båda sidor om den Gröna linjen kör omkring i stora Mercedes, BMW och andra lyxbilar. Medan infrastrukturen fortfarande ser anskrämlig ut. Detta är ett av de allra största hindren mot reell framgång och fred – framför allt palestina-araberna inser att de inte behöver kompromissa om något eftersom de alltid får stora donationer oavsett hur de missbrukar sina medel.
[…]
Nyss fick PA erbjudandet om en stor donation för byggande av ett modernt avfallsåtervinningssystem. PA ville ha pengarna. EU ville istället använda de redan avsatta medlen till att bygga och övervaka igångsättandet av återvinningsstationen. PA vägrade. Det var kontanterna man ville ha. Det hela slutade med att det rann ut i sanden. Ingen återvinningsstation byggdes. Hela området förlorade eftersom föroreningarna till luft, mark och vatten fortsätter i oförminskad takt. Därför säger jag: avsätt gärna pengar, men se till att de används enbart på avsett sätt – nya fabriker som skapar sysselsättning, avloppssystem, avfallshanteringsstationer, vägar. Ge inga pengar om det inte är så att ni äger en stor lyxbilsagentur och vill sälja ännu fler lyxbilar.
[…]
Hur kan era politiker i Sverige inte vilja kontrollera vart pengarna tar vägen? Era pengar behövs, människorna behöver verkligen er hjälp, men ni hjälper inte, ni förhindrar utveckling och framsteg genom att era stora donationer fullständigt missbrukas. Förstå en sak: fred skapas genom ekonomi!

Ta hit era politiker så de själva får se hur era pengar slösas. Det är rent ut sagt kriminellt för det är era skattepengar och jag kan inte tänka mig att ni har det så gott ställt att ni inte har bättre avsättningar för era skattemedel. Detta hjälper inte er, och det hjälper absolut inte de lokala araberna i Israel eller PA. Så vem tjänar på detta?

De lokala araberna både i Israel och PA vill verkligen förbättra sin situation, det är deras klanledare och religiösa ledare som sätter stopp för utveckling. Men de är en minoritet – ni måste helt enkelt förstå detta!
[…]
På kommunnivån, lokalnivån, funkar allt väldigt bra, vi löser våra problem runt kaffebordet i gemyt och ärlig framåtanda. Det är på nationell och internationell nivå som det hela förstörs, det är politikerna som förstör. Borgmästare eller inte, jag och mina kollegor är framför allt inte politiker utan affärsmän, affärsmän vars ”företag” råkar vara en stad eller en kommun. Vi tycker om att göra våra ”företag” framgångsrika. Vi vet hur vi ska prata med varandra, med folket på gatan, vi har fingret på pulsen. Titta här, mellan våra ungdomar, skolor och så vidare fungerar allt utomordentligt bra. Men så fort politiken kommer in i bilden – och med det storfinans från oförstående utomstående – förstörs allt vi så mödosamt byggt upp.

En arabisk bensinstationsföreståndare i staden säger:

Fast visst skulle jag vilja se lite ändringar, vem vill inte det? Ser du den stora nya Mercedesen där borta? Den tillhör Khalid (bilmärket och namnet har ändrats av säkerhetsskäl). Den bilen representerar en stor del av pengarna som skulle gått till gatubelysning i min by.

Den palestinske politikern Mohammed Dahlan sa om biståndspengarna i The Guardian 2004:

[5 miljarder dollar] have gone down the drain, and we don’t know to where

Nyligen var utrikesminister Carl Bildt i Qatar. Om detta berättar Gulf Daily News:

THE Arab region is falling short in backing up its pledges of solidarity with the Palestinian people with financial resources, according to a leading European Union (EU) official.

Swedish Foreign Affairs Minister Carl Bildt said empty promises were not only contributing to the war-torn country’s ongoing humanitarian crisis, but putting the security and stability Middle East at risk of extremism.

”I would like to take this opportunity to appeal to the Arab world to be perhaps somewhat more generous in helping the Palestinians,” he said during the final session of the Manama Dialogue.

”If you look at the amount of money going (towards Palestine), the European money is two to three times as much as the Arab money.

”The Paris donor conference in December last year, when we collected funds for the state building efforts in Palestine, was 53 per cent EU money and 20pc from countries from the Arab world.

”I would like to have a more balanced European-Arab partnership when it comes to Palestinian state building.

Vågar man hoppas att framtidens ”biståndspolitik” ska präglas av oförminskad generositet, men inte av den naivitet som ger näring åt dagens korruption?

Dagens citat kommer från Samir Mashharawi, medlem i det palestinska lagrådet. Den 4 oktober 2004 uttalade han sig i Jerusalem Post:

Corruption has reached non- governmental institutions and many other bodies and organizations
[…]
The people are asking what happened to the huge sums of money earmarked for the Palestinians´ welfare.

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: