Vardagsbilder från Gaza (och katastrofen Rädda Barnen)

Häromdagen deklarerade Hamas att man inte tänker förlänga vapenvilan, även om terrorn egentligen aldrig upphörde. Det eviga målet är att krossa Israel och dess befolkning, och nu ska raketbeskjutningen mot israeliska barn i Sderot återupptas med förnyad kraft, trots att Israel vill att vapenvilan fortsätter.

Svenska Rädda Barnen har skickat ut ett pressmeddelande om en ”humanitär katastrof” i Gaza som sägs bli allt mer ”kritisk”, utan att nämna Hamas vilja till fortsatt krig. Men invånarna i Gaza tycks inte ha läst Rädda Barnens meddelande om någon ”katastrof”. I fredags tog palestinska föräldrar med sig sina uppenbarligen svårt utmärglade trashankar till barn till en islamistisk demonstration organiserad av Islamiska Jihad.

Nöje för hela familjen (foto AFP 19 dec):

En av kvinnorna håller upp ett par granater, tillsammans med ungarna. Lägg märke till barnens uppsvällda magar och tygtrasor till kläder (foto: AFP 19 dec): 

Männen i Gaza låg inte på latsidan de heller. För att glömma den alltmer betungande svälten gick både kostymklädda herrar och glada välkammade barn ut och demonstrerade till stöd för den skokastande ”journalisten” långt borta i Irak. Tid fanns också att skriva ”Bush” på engelska på nyinköpta skor (foto: AFP 16 dec):

Andra föredrog att samlas för att fira Hamas 21-årsjubileum – den djupt demokratiska rörelse som styr området. Tiotusentals människor trotsade den överallt närvarande israeliska ockupationen (??), för att samlas på Stora Torget. Här syns några av partiets aktiva gräsrötter framför folkmassan (foto den 14 dec):

Medan andra hellre ägnade sig åt mer lättsam shopping i svältområdet (foto AFP 7 dec):

 

Uppsluppenheten kände inga gränser inför Eid-helgen för två veckor sedan. Både barn och vuxna deltog (foton: AFP & Getty 8 dec):

  

 

Här är för övrigt tre bilder på den humanitära situationen i Darfur (varning till känsliga läsare): Darfur 1, Darfur 2, Darfur 3. Men om dem skrev inte Rädda Barnen ett ord. För några veckor sedan samarbetade organisationen istället med Palestinagrupperna i ett evenemang för palestinska ungdomsbrottslingar.

Om du istället vill donera till en politiskt neutral organisation som fokuserar på att hjälpa utsatta barn oavsett vilka deras föräldrar är, så ska du vända dig till SOS Barnbyar, som bl.a. är verksamma i Sudan. Andra organisationer verksamma i Darfur är Care, Läkare utan gränser samt World Food Programme.

 

SvD   SvD Barometern  Kri  Bor  SvD  Hd  Syd  DN  Swed Amn  Amn2  Sii DN Dagen DN SvD Bar Kri                      

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: