Avbryt presstödet till rasistiska Skånska Dagbladet (Skånskan)

Tidningen Skånskans (Skånska Dagbladets) presstöd var hotat inför nästa år. Både anklagelser om missbruk av presstöd samt den fördomsfulla opinionsbildningen på ledarsidan var starka skäl att avslå tidningens ansökan om mer pengar. Istället tvingas skattebetalarna nu, enligt fredagens beslut i Presstödsnämnden, punga ut med 63,7 miljoner kronor till tidningen under 2009, en futtig minskning med 1,7 miljoner jämfört med 2008.

Tidningen anklagas för att ha använt 15 miljoner kronor av sina statliga presstödspengar under 2007  för att gå i borgen för ett danskt tryckeri. Det ledde till klagomål hos EU-kommissionen för snedvridning av konkurrensen.

Skånskans ledarsida har dessutom utvecklats till en unken hatskrift. Chefredaktör är Jan A Johansson. Ledarredaktionen hemfaller regelbundet till stereotyper som väcker mörka minnen. En av dem är åsikten att det är en försvårande omständighet för en politiker att vara jude.

I en ledarartikel igår skriver Skånska Dagbladet om Barak Obamas administration (vår fetstil):

Närmaste medarbetare som stabschef blir Rahm Emamnuel [sic], ledamot av representanthuset, en drivande och aggressiv politiker, dessutom med judiskt påbrå, hans mellannamn är Israel.

Ledarredaktionen vill också försäkra läsarna om att det inte finns någon anledning att ”fördomsfull[t]” betona Obamas hudfärg, och kommer med följande lugnande besked om att han faktiskt lika gärna kan ses som vit:

Bilden av Barack Obama i svenska medier har varit ganska fördomsfull genom att den så starkt betonat hans hudfärg. Obama är produkten av en kortvarig förbindelse mellan en kenyansk akademiker och en vit amerikansk medelklasskvinna. Han är alltså lika mycket vit som svart. Någon svart gettopolitiker är han minst av allt.

De antisemitiska och rasistiska resonemangen på Skånskan, tillsammans med inblandningen i den danska tryckerihärvan med presstödspengar, hade varit starka skäl att definitivt avslå tidningens ansökningar om presstöd.

 

DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Litteratur, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: