Dagens citat – del 11 (081225)

Om man letar efter dråpliga uttalanden om Mellanöstern i allmänhet och Israel i synnerhet, så behöver man som svensk inte gå långt. Vi har i Sverige en månghövdad armé av självutnämnda experter, som tycks ha som sin huvuduppgift att i stor skala sprida bevis för sin bristfälliga bildning och/eller sin oförmåga till logiskt tänkande.

En av de flitigaste pekoralförfattarna är islamologen Jan Hjärpe. Ett snudd på odödligt klavertramp stod han för på SvDs Brännpunktsida den 14 maj 2006, i en artikel med titeln 1-0 i propagandakampen.

Den som enligt Hjärpe leder i propagandakampen är ingen mindre än Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som väl knappast behöver någon introduktion. Bland annat är han känd för att upprepade gånger ha sagt att Förintelsen är en myt, bland annat under ett tal i Zahedan och i ett brev till Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Is it not a reasonable possibility that some countries that had won the war made up this excuse to constantly embarrass the defeated people … to bar their progress

Hjärpe skriver bl a:

President Ahmadinejads brev till sin amerikanske kollega är klurigare än vad det kanske verkar.
[…]
Även bland hans fiender och motståndare kan han räkna med att många tycker att ”han på sätt och vis har rätt”.
[…]
Så kommer – återigen – frågan om Israel. Argumentet blir, nu som tidigare, att det var européer som utförde Förintelsen. Då är det
orättvist att Mellanösterns folk straffas för den.

Tanken är alltså att Israel borde ha fått sitt territorium i Europa. Man kan notera att Ahmadinejad inte förnekar att Förintelsen ägt rum.
Det är trist att han tar upp Förintelsetemat, som inte på något sätt underlättar en lösning på den israelisk-palestinska konflikten.
[…]
Frågan om urananrikningen i Iran berörs, men kort, med poängen att det är orättvist att förmena Iran de rättigheter som andra stater har: kärnkraft för fredligt bruk.

Så kommer ett avsnitt där den iranske presidenten skarpt fördömer attentaten den 11 september 2001. Men detta kombinerar han med antaganden om att en sorts stor konspiration låg bakom dem. Dessvärre är det en föreställning som likaså är vida spridd.
[…]
Ahmadinejad har gjort ett-noll i propagandakampen. Condoleezza Rices hjälplösa kommentar – att brevet inte är ett seriöst inlägg i diskussionen om urananrikningen och att det inte ska besvaras – tyder på det.

Passagen där Hjärpe skriver att ”tanken är alltså att Israel borde ha fått sitt territorium i Europa” har Ahmadinejad uttryckt klart och tydligt vid ett flertal tillfällen, exempelvis i ett tal den 24 april 2006, då han sa att ”judar borde återvända till sina fädernesländer i Europa”.

Poäng till Ahmadinejad för det, enligt Hjärpe.

Får man lov att fråga hur Hjärpe får det hela att hänga ihop?

Vet Jan Hjärpe att hälften av Israels judiska befolkning har sina rötter i arabländerna och Iran?

Tältläger i Israel för judiska flyktingar från muslimska länder.

Tältläger i Israel för judiska flyktingar från muslimska länder.

Vet Jan Hjärpe att Ahmadinejads israeliske kollega vid tillfället, president Moshe Katsav, är flykting från Iran? Att han bodde i ett tältläger vid ankomsten till Israel, och att hans 2 månader gamla lillebror drunknade då tältlägret översvämmades?

Jag missänker att Hjärpe känner väl till dessa fakta, men väljer att förtiga dem. Det finns i hans fall en betydligt otrevligare förklaring än okunskap till hans hat mot Israel. Läs mer om det i Per Ahlmarks artikel.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Massmedia

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: