Avvisad debatt i Skånskan

Vi skrev häromdagen om Skånska Dagbladet. Den 18 december fanns i Skånskan även en krönika, skriven av Bassem Nasr, med titeln Är Israels existens hotad?

För att kunna göra en adekvat analys av risken att Israel skulle utplånas så krävs att det en genomgång av länderna som skulle kunna utgöra ett hot mot statens existens.
Vi kan börja med Iran där president Mahmoud Ahmadinejad vid ett flertal tillfällen har avfyrat verbala raketer mot Israel, allt från det famösa förnekandet av förintelsen till att Israels bör tas bort från kartan.
[…]
Presidentens uttalanden är sannolikt mer avsedda för att stärka hans egna aktier inför hemmapubliken.
[…]
Just förtrycket av palestinierna kan vara nyckeln till Israels kraftigt överdrivna oro mot hoten mot den egna staten. Israelerna ser på nära håll hur palestinierna i frånvaron av en egen stat förnedras, torteras och mördas. Israelerna är helt enkelt livrädda för att hamna i samma situation som palestinierna.

Bassem Nasr har gjort blixtkarriär i Centerpartiet och blev etta på riksdagslistan för Malmö 2004. Han är krönikör i Skånska Dagbladet och socialarbetare på Rosengårds familjebas. Har ofta angripit Fredrick Federley som Israelvän (se tex detta).
Är son till ordföranden i ”Palestinska Föreningen”, där han själv är vice ordförande.

Sydsvenskan skriver:

Som vice ordförande för Palestinska föreningen har Bassem Nasr under flera år tagit Hamas i försvar. Han har bjudit in ledande Hamaspolitiker till Malmö och har sett det som kontraproduktivt av omvärlden att isolera Hamas.

Franz Cohn har skrivit en replik på Nasrs krönika, som tidningen inte publicerat (än):

Svar till Bassem Nasr – Är Israels existens hotad?

Bassem Nasrs analys av det strategiska läget runt om Israel låter ju verkligen betryggande. Han utställer med artikeln praktiskt taget en garanti att israelerna kan sova tryggt om natten och inga raketer ska kunna träffa deras barn. Ställer sig även Centerpartiet i Skåne bakom denna analys? Det vore ju fantastiskt om man visste så mycket om den iranska statsledningens verkliga avsikter. Nasr avfärdar ju med det han skriver såväl Hamas, Hizbollahs och Ahmedinejads deklarerade avsikt att eliminera Israel som tomt skryt. Jag vet inte hur mycket Nasr känner till det judiska folkets historia. Jag kan berätta här lite ur egen erfarenhet.

Året 1938, när synagogorna i Tyskland lades i aska och samtliga judiska män från 18 års ålder inklusive min egen far häktades och hölls i koncentrationsläger i flera månader, förebådade Förintelsen, som började 1941. Facit har vi i handen – sex miljoner judar i Europa gasades ihjäl eller mördades på annat sätt. Till att börja med, fram till våren 1940, ville nazisterna få judarna att utvandra. Tyskland skulle bli ”judenrein” – fritt från judar. Endast få tyska judar tog Adolf Hitlers programförklaring i Mein Kampf och hans tal efter makttillträdet 1933 på allvar och gav sig av i tid.

Lärdomen som drogs efteråt av alla, både i Israel och i diasporan, var naturligtvis att alltid ta hot från demagoger som sitter i maktposition på fullaste allvar. Nu hotas de nära sex miljoner judar som i dag lever i Israel igen av Förintelse. Hotet har uttalats av Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Området ska bli ”judenrein”. Det vore ansvarslöst att avfärda hans hot om att ”Israel ska utplånas från kartan” och göra om det misstag som Tysklands judar, bland dem min far, gjorde när de inbillade sig att den löjlige Herr Schicklgruber
alias Adolf Hitler snabbt skulle göra bort sig och försvinna.

Irans president är inte den förste makthavaren i Mellanöstern som aktivt ville eliminera Israel. Han följer i fotspåren av arabiska härskare. Redan anfallskriget mot den nya staten Israel 1948 syftade till att driva bort judarna från området. Egyptens president Gamal Abdel Nasser ville 1967 dränka Israels judar i havet. Saddam Hussein hotade bränna halva Israel. Säg inte att de saknade (ryska) vapen att verkställa det. Kanske saknade de kompetensen.

Iran har skaffat sig långdistansraketer. Sådana är för dyra för att skickas iväg med en laddning trotyl. Det är naturligtvis kärnspetsar som motiverar byggandet av denna typ av missiler. En enda kärnladdning räcker för att ödelägga eller i varje fall helt paralysera större delen av Israel.

Att någon miljon araber i Israel och i de palestinska områdena kunde stryka med samtidigt och att grannländernas miljö och dricksvatten skulle förgiftas för överskådlig tid har den iranska härskaren med sitt hatiska, religiöst präglade tänkesätt uppenbarligen inte tagit med i sin kalkyl(?).

President Ahmadinejad måste tas på blodigaste allvar trots försök till bortförklaringar från andra iranier och nu av Bassem Nasr. Han menar vad han säger och han är inte någon löjlig figur. Vår judiska historia har lärt oss att ta alla hot mot vår existens på allvar. Det är därför Israel blev tvungen att skaffa sig militär styrka. Mycket hellre hade man satsat alla resurser på fredligt samarbete med alla sina grannar.

Detta, bäste Bassem, var en analys från det andra hållet. Vad jag verkligen önskar är att Israels närliggande länder kunde komma ur det tillstånd av underutveckling som du beskriver så målande.

Då kunde det bli fred i området.

FRANZ T COHN
Redaktör

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: