Dagens citat – del 18 (090102)

Tomteparaden fortsätter. Först Hjärpe, så Bjereld, och nu har turen kommit för tomtarna att paradera ända upp på Per Gahrtons loft. Mannen som envist hävdar att Radio Islam inte är antisemitisk, skriver idag att

Kanske finns det skillnader i synen på våld i arabvärlden och i Israel. Det skulle i så fall vara att arabiskt våld ofta är utslag av personlig förtvivlan, medan det israeliska övervåldet har karaktären av iskallt planerad teknikalitet.
[…]
Alltsedan Herbert Tingsten på 1950-talet gav ut pamfletten ”Det hotade Israel” har det i Sverige funnits en vanföreställning om att Israel varit utsatt för ett utplåningshot.

Det har aldrig varit sant, den israeliska militära och teknologiska överlägsenheten har alltid varit så massiv att något reellt hot inte funnits.

I grunden två påståenden alltså:

  1. Skillnaden mellan våldshandlingar utförda av araber respektive israeler, är att araberna inte planerar sina våldshandlingar, utan agerar i hastigt vredesmod, medan israeler däremot planerar iskallt.
  2. Israel har aldrig varit militärt hotat.

Det första påståendet ger anledning att allvarligt bekymra sig för Gahrtons mentala hälsa…eller har karln helt sonika inte tagit del av några nyheter de senaste 60 åren? Och är religiös fanatism, i de fall då religionen i fråga är islam, ”utslag av personlig förtvivlan”?

Och inte skingras farhågorna kring Gahrtons själsliga tillstånd av hans andra påstående. Israel har varit i rejält militärt underläge vid flera tillfällen. Både 1948 och 1973 var araberna nära att lyckas med sitt planerade folkmord. Även veckorna innan Sexdagarskriget 1967 rådde rena undergångsstämningen i Israel. Få trodde att Israel skulle överleva, men det militära underläget uppvägdes av den djärva aktionen som slog ut Egyptens och Syriens flygvapen på marken.

Historiskt är Gahrton således ute och cyklar. Men idag då? Finns inget hot mot Israels existens? Hur skyddar man sig mot raketer? Igår Scudmissiler från Irak, idag Qassam- och Gradraketer från Gazaremsan, imorgon kärnvapenbestyckade S-300-robotar med Iran som avsändare. Vilket vapensystem i världen kan stoppa en S-300?

Varenda arabisk (och iransk) despot och imam med självaktning har utlovat Israels fysiska förintelse.

Men Gahrton vet så klart bättre. I sin bok Kampen om Palestina. En kritisk analys av sionism och arabnationalism förklarar han hur det ligger till:

I Europa är vi vana vid att folk menar vad de säger…man har helt enkelt trott araberna på deras ord. Det har varit förödande – orden har nämligen inte i första hand varit avsedda att uppfattas bokstavligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Litteratur, Look who is talking, Massmedia

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: