Kulturarbetare och läskunnighet

DN publicerar idag ett upprop ”mot situationen i Gaza”, som skrivits under av över 1.000 ”svenska kulturarbetare”. Uppropets innehåll är avslöjande:

Det är en stor skam och skandalös dubbelmoral att det internationella samfundet accepterar att Israels massiva militära angrepp mot Gaza får fortgå med hundratals döda och tusentals skadade som följd.

Men det internationella samfundets tystnad under åtta års beskjutning med över 10.000 missiler är varken ”stor skam” eller ”skandalös dubbelmoral”?

Physicians for Human Rights – Israel och andra människorättsorganisationer har flera gånger påpekat att det är ett brott mot internationell humanitär rätt att rikta in sig på civila mål och det står nu klart att flera av den israeliska militärens mål varit just civila anläggningar, som sjukvårdsinrättningar, universitet och moskéer.

Det berättas inte att Physicians for Human Rights – Israel inte ingår i den internationella organisationen Physicians for Human Rights. Här kan man läsa att ”As a result of PHR-I’s radical political agenda, the Israel Physician’s Union halted cooperative activities.”

Det är naturligtvis inte acceptabelt att palestinska grupper skjuter raketer mot civila israeliska mål, men det är Israels ockupations- och bosättningspolitik som lett till dagens situation.

Nej, det är inte Israels politik som lett till dagens situation. Det är arabvärldens vägran att acceptera en judisk stat.

Raketattackerna från vissa palestinska grupper kan aldrig motivera en kollektiv bestraffning av det slag som Gazas befolkning nu utsätts för. Israels militära svar på beskjutningen är oproportionerligt, omoraliskt och kontraproduktivt om syftet är ökad säkerhet för det israeliska folket, och för freden i Mellanöstern.

Om Gazas befolkning kollektivt utsätts för något, så är det Hamas som står för det. Proportionaliteten har vi kommenterat tidigare. Och vi ser fram emot att över 1.000 svenska kulturarbetare, i stället för att tala om vad som är ”kontraproduktivt”, faktiskt talar om vad Israel kan och bör göra i en värld som utan vidare accepterar åtta års raketbeskjutning av civila.

Det riktiga guldkornet kommer sist:

Det internationella samfundet måste kraftfullt agera för en fredlig lösning på konflikten, så att en palestinsk stat bildas enligt FN:s resolution 242.

Vi har tidigare publicerat resolution 242 i sin helhet. Tydligen läser svenska kulturarbetare inte vår blogg i den utsträckning de skulle behöva, annars skulle de veta att resolution 242 inte säger ett ord om att etablera någon stat. Istället ligger fokus på att de befintliga staternas gränser och säkerhet ska säkerställas. Över huvud taget nämns inget om palestinier. Palestiniernas problem 1967 var att inte ens arabstaterna intresserade sig för palestinsk stat. Och 1948 var problemet för palestinierna att de kunde ha haft en egen stat, men att de inte var intresserade.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: