Massmediers hets mot Israel ökar de antisemitiska aktionerna i Sverige och Norden

Det är obegripligt att svenska massmedier inte beskriver den historiska bakgrunden till konflikten i Gaza. Historisk kunskap skulle ge en bättre förklaring till situationen i Gaza och till Israels agerande.

Enligt FNs resolution 181 år 1947 skulle Gaza vara en del av en palestinsk stat. Eftersom arabvärlden inte accepterade FN-resolutionen startade ett krig, varvid Egypten ockuperade Gaza. Mellan 1948 och 1967 var Gaza en del av Egypten. Inget land i världen krävde då att Gaza skulle vara en palestinsk stat. Efter Sexdagarskriget ockuperade Israel Gaza. Först då började många stater, bland dem Sverige, kräva att Gaza skulle ingå i en palestinsk stat.

Efter freden med Egypten och återlämnandet av Sinai till Egypten, vägrade egyptiska staten att ta över styret i Gaza. Det var ett olyckligt och stort misstag av Israel att acceptera detta.

Flera bosättningar byggdes i Gaza, som blomstrade ekonomisk. Enligt Osloavtalet skulle Gaza utgöra en del av en självständig palestinsk stat. Den palestinska administrationen tog över styret med egna polisiära resurser. För cirka två år sedan bestämde Israel att ensidigt lämna hela Gazaremsan och evakuera alla bosättningar så som många länder, inklusive Sverige, krävde.

Palestinierna förstörde alla bosättningar och fortsatte att skjuta raketer mot gränsstäder i Israel. Israel svarade med en blockad av Gaza. I ett demokratisk val som genomfördes i de palestinska områdena vann terrorstämplade Hamas. De deklarerade att de aldrig skulle acceptera den judiska staten Israel och att alla judar som kom till Israel efter 1917 skulle återvända till sina länder. I en mycket blodig kupp tog Hamas makten i Gaza från Abu Mazens trogna del av administrationen. Sedan dess bojkottas Gaza av större delen av världens länder.

För sex månader sedan ingick Israel en överenskommelse om vapenvila med Hamas. För 20 dagar sedan, när vapenvilan upphörde, intensifierade Hamas och andra terrororganisationer raketbeskjutningen mot Israel. Israel svarade med en offensiv mot Hamas som fortfarande pågår.

Trots den historiska bakgrunden agerar svenska massmedier ensidigt och ger Israel skulden för allt. Det är svårt att förstå varför man ger ett sådant stöd åt terrororganisationer.

Man kan även konstatera att antalet övergrepp mot judar och israelsympatisörer ökat betydlig.

Israelfientliga vindar som blåser i Sverige ger antisemiter och andra extrema antiisraeliska krafter råg i ryggen att övergå till aggressiva handlingar mot judar. Vi har på kort tid sett två anlagda bränder i en judisk lokal i Helsingborg, beskjutning av judar i Norge och våldsamma attacker mot en judisk sympatidemonstration i Oslo.

För oss judar närmar sig tiden då frågan måste ställas: Är det möjlig att leva som en stolt jude i Sverige och Norden?

Oded Meiri

Läs även en en kortkort historik över judarnas närvaro i Gazaremsan:

Det finns inte längre några judar i Gazaremsan. Den långa judiska närvaron där bröts första gången år 61, då romarna förvisade judarna därifrån. De kom tillbaks, men försvann igen 1799, då Napoleons här förde med sig en epidemi. Judarna kom tillbaks igen på 1800-talet, men deporterades av turkarna under 1:a världskriget. Efter kriget kom judarna tillbaks igen, men fick fly under de arabiska judeförföljelserna 1929. 1946 grundades kibbutzen Kfar Darom, men judarna fick återigen fly när Gazaremsan ockuperades av Egypten 1948. Israel ockuperade remsan under Sexdagarskriget 1967, och judiska bosättningar började byggas tre år senare. Alla dessa utrymdes 2005.

Här finns statistik över raketbeskjutningen mot Israel (även under ”vapenvilan”).

SvD 2 3 4 3 5
AB 2 3 4 5 6 7
Sydsvenskan 2 3 4 5
VG 2 3 4 5 6 7 8 9
Dagbladet 2 3 4 5 6 7

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: