Teologisk dispyt på hög nivå

Dagens citat – del 29 (090114)

Nizar Rayyan (t.v.) och Hassan Nasrallah (t.h.)

Nizar Rayyan (t.v.) och Hassan Nasrallah (t.h.)

Den store religionsvetaren, tillika Hamasledaren, Nizar Rayyan kan inte längre delge oss sin visdom. För några dagar sedan förpassades han till en paradisisk tillvaro med 72 jungfrur av en israelisk missil. En annan skicklig teolog, som fortfarande finns ibland oss, är Hezbollahs ledare, Hassan Nasrallah.


Religion kan vara ett knivigt ämne, vilket illustreras väl av denna meningsskiljaktighet mellan Rayyan och Nasrallah (min översättning från engelska).

En passage i koranen antyder att gud förvandlar en grupp icke-fromma judar till apor och grisar. Vid ett massmöte i Beirut sade Nasrallah:

Vi skriker i ansiktet på profetdödarna [syftar på att judar dödade profeten Jesus] och ättlingarna till apor och grisar: Vi hoppas att vi inte ses nästa år. Ropet kvarstår, ‘Död åt Israel!’

Men Nizar Rayyan påpekade att tekniskt sett hade Nasrallah fel:

Allah förvandlade olydiga judar till apor och grisar, det är sant, men han sade uttryckligen att dessa apor och grisar inte kunde föröka sig. Så det är inte bokstavligen sant att dagens judar härstammar från grisar och apor, men det är sant att några av judarnas förfäder förvandlades till grisar och apor, och det är sant att Allah hela tiden låter judarna betala för sina brott på många sätt. De är ett förbannat folk.

Det här är tankeväckande. Man skall inte tro att det här med apor och grisar är tänkt som ett passande språk för en förolämpning. Det här är fakta – först är man jude, sedan är man plötsligt apa. Det är viktigt att vara medveten om detta ifall man nu skulle råka i den situationen att man sitter och förhandlar om fred på jorden med någon som tror att man är en apa.

Eller ifall man som svensk ger goda råd till israelerna om hur de skall bära sig åt för att bli vänner med Hamas…

SvD 2
DN 2 3 4 5
VG 2 3 4 5 6 7 8 9
Dagbladet 2 3 4 5 6 7 8
Sydsvenskan 2 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Massmedia, Organisationer

Etiketter: , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: