Fred, hämnd och trakasserier

Kriget i Gaza är tillfälligt slut. Båda parter utropar sig som segrare. Under åtta år besköt terrororganisationer, med Hamas i spetsen, gränsstäder i södra Israel. Målet för beskjutningen var civilbefolkning. Under den tiden hördes ett flertal röster i Sverige, både från den regerande alliansen och delvis från oppositionen, som uppmanade till ett stopp för beskjutningen. Men rösterna var svaga. Inga initiativ togs från EU att praktisk arbeta mot Hamas vapensmuggling.

Nu, efter Gazakriget, har vi ett enormt engagemang i Sverige. Demonstrationer mot Israel, krav på att ställa israeliska ledare inför krigstribunal, krav på att bojkotta Israel. Inga röster hörs som uppmanar till fred.

För första gången på många år har vapnen tystnat. Bortsett från några smärre försök till terroraktioner från palestinsk sida, så skjuter Hamas inga raketer. Hamas är försvagat och den palestinska administrationen har vind i seglen. Nu finns det bättre förutsättningar att föra fredsamtal. Israel och den palestinska myndigheten är i grunden överens om en tvåstatlösning.

USAs sändebud kommer till Israel på onsdag. EUs sändebud kommer också. Dessa vill stabilisera vapenvilan och uppmana till fortsatta fredförhandlingar. I Sverige har vi däremot en helt annan inriktning. Massmedier ropar på hämnd. Israel är ensamt skyldig till allt. Dag efter dag rapporterar SR om ”folkmord”. SVT håller sig till analys av eventuella krigsförbrytelser. Inga röster hörs om de unika möjligheterna att kanske nå en uppgörelse mellan palestinierna och Israel.

Slutsatsen som dras är att dessa krafter i Sverige är inte alls intresserade av fred. De tar tillfället i akt att trakassera Israel. När journalisten Janne Josefsson i programmet Debatt ställde frågan till palestinierna och deras anhängare om de erkänner Israels rätt att existera, fick han inget svar.

Många av Israels kritiker i Sverige är egentligen de som vägrar att erkänna judarnas rätt till en självständig stat i Mellanöstern. Dessa är fredmotståndare.

Oded Meiri

SvD 2 3 4 5
DN 2 3
Sydsvenskan 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
VG 2 3
Dagbladet 2 3
Newsmill
Dagen 2

Ilya Meyer 2 3 Dick Erixon 2 Jihad i Malmö Sapere aude! 2 I Gilboas svala skugga 2 Israel i Sverige MXp Fredrik Malm 2 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: