Kyrkorna, antisemitismen och Israel

Oded Meiri kommenterar den senaste tidens händelser angående Förintelsen, Svenska Kyrkan och Vatikanen.

Under de senaste veckorna har vi fått uppleva en nygammal företeelse. Antisemiter vågar öppet visar sina ansikten igen. Återigen är det den katolska kyrkan och dess överhuvud, påven Benedictus XVI som i sin ungdom var medlem i Hitler Jugend, samt Svenska Kyrkan genom sin fd. ärkebiskop, KG Hammar. Dessa två håller fast, både vid sina egna och kyrkans urgamla antijudiska traditioner.

Trots detta vet jag att gräsrötterna i kyrkan inte har samma uppfattning som kyrkornas överhuvud. Jag hoppas att de förstnämnda kommer att protestera och bromsa utvecklingen mot antisemitismen, vilket delvis redan görs.

I SVT:s Uppdrag Granskning presenterades en bannlyst katolsk biskop vid namn Richard Williamson, som öppet visade att han är förintelseförnekare. Han påstod att judar inte gasades ihjäl under Andra Världskriget och att enbart 200 000 till 300 000 judar mördades. Han var medveten om att han riskerade fängelse i Tyskland, men hans antisemitiska driftkrafter var så starka att han ändock gjorde uttalandet i en TV-intervju. Eftersom han var bannlyst inom katolska kyrkan skulle hans utspel inte drabba kyrkan i sig, var kanske tanken.

Två veckor efter TV-intervjun gick påven ut och upphävde bannlysningen. Kyrkan har än en gång lämnat öppet mål för antisemitismen. Trots en massa bortförklaringar från Vatikanen kan man inte bortse från att en uttalad antisemit fått tillbaka sin tjänst i kyrkan.

Israels förre ambassadör i Sverige, Zvi Mazel, sa i en TV-intervju att Svenska Kyrkans ärkebiskop K.G. Hammar är en antisemit. Han hänvisade till Hammars agerande som Israel-hatare och avsaknaden av varje försök till nyansering. Mazel pekade också på att Hammar ställde andra krav på judar än på andra människor.

KG Hammar har en mångårig tradition av att förfölja Israel som judisk stat. Och nu visade han detta igen, som gästprofessor vid Lunds universitet numera. Han skulle tala på temat Förintelsen, men drog sig ur planeringen när kriget började. Han kopplade ihop det med kriget i Gaza.

Han var inte ensam. Även Svenska kyrkan i Luleå planerade att ställa in minnesstunden på Förintelsedagen förra veckan med hänvisning delvis till kriget, och beslutet möttes med kraftig kritik.

Under Förintelsen lyckades nazisterna förinta 6 miljoner judar i industriella anläggningar. Historiens värsta brott. KG Hammar sätter likhetstecken mellan ett försvarskrig mot terrorister, för att stoppa raketattackerna mot sin civilbefolkning som pågått under åtta år. Man kan sakligt kritisera Israels metoder under kriget, men kopplingen till Förintelsen är barock, och visar att Zvi Mazel hade rätt.

Kyrkan följeslagare åker runt i Sverige och håller föredrag om Palestina. De visar kartor där staten Israel inte existerar. Jag har sett det själv. Vad är egentligen deras budskap?

Oded Meiri

Relaterade pressartiklar:
Dagen om allas gemensamma ansvar oavsett åsikter om Israels politik
Dagen om Luleå
KG Hammars avhopp
SvD:s ledarsida: En kollektiv minnesförlust
Riksdagsman lämnar Svenska Kyrkan i protest
‘Ge inte vika för antisemiterna!’
Birgitta Ohlsson om Förintelsen
Sydsvenskan om bojkott av minnesdagen
Newsmill om den nya antisemitismen
Cordelia Edvardson
Israels ambassadör om fredsprocessen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Kyrkor, Litteratur, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: