UNRWA: Biståndet till Gaza hamnar hos Hamas

För andra gången på tre dagar har UNRWA nu erkänt att terrororganisationen Hamas lyckats lägga beslag på den humanitära hjälp som omvärlden skickar via den palestinskledda hjälporganisationen till Gaza. Hamas har behållt hjälpen själv, eller försökt sälja den.

Nu har UNRWA deklarerat att man inleder en blockad mot Gaza, och stoppar all införsel.

Israel har sedan länge pekat på att det är Hamas som lägger beslag på hjälpen för eget syfte, vilket UNRWA hittills förnekat. UNRWAs plötsliga vändning ska ses mot bakgrund av att organisationen skakas av anklagelser om korruption och förmedling av internationellt bistånd till palestinska terrorister.

En tidigare UNRWA-jurist och dess dåvarande danska chef har vittnat om att UNRWA anställt Hamasfolk och allt oftare gjort uttalanden som uppfattats som politiskt stöd till Hamas. UNRWA:s reaktion kan vara ett försök att dämpa misstankarna, och värja sig mot de allt fler rösterna, även inom EU, som förespråkar att UNRWA läggs ned. Det skulle innebära att palestinierna befrias ur arabvärldens försök att permanenta deras ärvda och politiserade ”flyktingstatus”. Istället skulle pengarna gå till beprövat uppbyggnadsstöd, demokratistöd och handelsutveckling, precis som i alla andra biståndsprojekt i världen.

Sverige är världens tredje största biståndsgivare till palestinierna med 700 miljoner kronor per år. Mer än hälften av det slussas in via UNRWA. Anklagelserna mot UNRWA, och de senaste Hamasrånen mot hjälptransporterna, tyder på att det föreligger direkt risk för att svenska medel hamnar i Hamasterroristernas händer, för finansiering av attacker mot Israel. Men det är ingenting som tycks bekymra Sveriges biståndsminister, som skrev en debattartikel tillsammans med UNRWA-chefen Karen AbuZayd häromdagen:

Som tredje största givare kommer Sverige att fortsätta med icke-öronmärkta bidrag för att ge UNRWA största möjliga flexibilitet att använda dessa medel.

Läs också:
Why does UNRWA exist?
Fixing UNRWA: Repairing the UN’s Troubled System of Aid to Palestinian Refugees (gratis pdf-rapport)
How the UNRWA Has Failed the Palestinian Refugees
Medier för terrorns talan

SvD, 2, 3, 4, 5, DN, 2, 3, Syd, 2, 3, Ab, 2, 3, B, 2, Dag, Hd, 2, Vg, N, Ps, SvD, Ab, Kri, 2, Smp, 2, Tra, 2, Y, 2, SvD, 2, 3, P.

Läs också: Om hjälten Mathias Sundin (fp) som stoppade en antisemitisk utställning i Norrköping, 2 om hur Palestinska Föreningen utnyttjade barn på bibliotek, 3, Svansbo om Mathias Sundins insats, 2, Ilya Meyer, MXp, MH Boccara, JiM om analysen av Gazainsatsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: