Seminariet med Benny Dagan

Här följer en beskrivning av seminariet med Benny Dagan i torsdags.

Jag var på ett seminarium i torsdags på Universitetet i Stockholm. Mötet anordnades av Utrikespolitiska Föreningen och gästades av Israels ambassadör. Titel ”Elections in Israel- new leadership in a time of conflict”. Jag var förstås nyfiken. Det var ganska mycket folk där – unga, gamla, poliser, kanske Säpo. Livvakter mm. Dörren skulle stängas 10 min. före den utsatta tiden. Alla väskor skulle ställas åt sidan vid väggen och alla ytterkläder skulle hängas på hängaren. Jag sade till en av organisatörerna att det vore bra om man uppmanade folk att stänga av sina mobiltelefoner som fanns i väskorna.

Tyvärr gjorde hon inte det. Med förväntat resultat, det ringde ofta och från många väskor.

Ambassadörens tal var ungefär samma som jag hörde strax efter det att han kom till Stockholm på ett möte med Samfundet Sverige-Israel. Han tog upp Iranfrågan, Syrien och Palestinafrågan som de tre viktigaste sakerna för den nya regeringen. Iran – som håller på att skaffa kärnvapen, som har raketer med lång räckvidd, Palestina – Hamas och Hezbollah, extremister som inte vill ha fred och får vapen samt utbildning från Iran och Syrien. När ambassadören pratade om Hamas började en tjej skrika – ”Mördare, ni dödar oskyldiga kvinnor och barn” och kastade en sko på honom. Skon träffade ej. Mötet avbröts, ambassadören gick ut med en eller två livvakter, tjejen ombads att lämna salen och organisatörerna frågade om det var några fler som vill gå. Två till lämnade salen, ambassadören kom tillbaka och fortsatte prata. Ibland blev han avbruten av folk som buade. Till sist kunde man ställa frågor. Några började skrika: ”Varför mördar Israel oskyldiga barn?”, ”Varför startar Israel så många krig?” och sådant. Andra försökte hyscha dem. Jag begärde ordet och sade att Israel inte vill ha krig, att det är Hamas som gömmer sig bland civila som bär skulden. Någon frågade organisatörerna om de är beredda att bjuda Zimbabwes ambassadör, Irans ambassadör och andra som representerar andra diktatoriska regimer. Han satte alltså likhetstecken mellan Israel och dessa. Han fick applåder från några närvarande. Organisatörerna svarade att de kan tänka sig att bjuda även representanter för dessa regimer för att få till stånd en dialog, ett samtal. Någon tackade ambassadören för att han kom, att hon kände sig hedrad.

Någon annan började skrika: ”Jag är inte tacksam, inte hedrad, han är mördare, ljuger och företräder mördare.” Den här skrikande människan fick applåder från några i publiken. På frågan varför så många fick sätta livet till i Gaza svarade ambassadören att IDF gjorde allt för att inte okyldiga civila skulle drabbas, man varnade att man tänker bomba och frågade retoriskt vilken annan armé skulle göra samma sak. Dessutom sade han att det hände ganska ofta att efter direkta träffar med efterföljande explosion så inträffade sekundära explosioner i närheten, alltså fanns det bomber och annat där, ofta utan de boendes vetskap. Han ställde en ny fråga – ”Vem bär ansvaret för detta?

Någon i publiken svarade ironiskt ”Hamas” och en del av de samlade började skratta.

Det märktes hat och hot från cirka 10-20% av publiken som uppgick till cirka 50 sammanlagt. Ännu en illustration till yttrandefihetens och demokratins gränser i Sverige.

På en direkt fråga om valet sade ambassadören att han tror på en koalition eller en regering som samlar många olika partier, kanske nästan alla. Han tror inte på att något parti får majoriteten av rösterna. Enligt ambassadören är det inte troligt att man ska höja gränsen över 1,5% av rösterna för att få plats i Knesset. Anledningen är att man inte vill utestänga små arabiska partier. Det är bättre att ha dessa i Knesset än utanför.

Katarina Warman

Relaterade länkar:

Läs också:
– Fredrik Malm: Skokastarna förlöjligar yttrandefriheten
– Gulan Avci: Vänsterkidsen har dabbats av galna skosjukan
– Lena Nyström: Fiendens fiende är inte alltid en vän
– Lisa Abramovicz: Orimliga krav på Hamasdialog
– Heidi Avellan, Sydsvenskan: För att antisemitismen lever
– Mats Skogkär, Sydsvenskan: Det utvalda folket
Judehat grasserar i Malmö
– Lennart Berntson: Medier för terrorns talan
– FiM i Medievärlden 22/1: Massmedia om Gaza-konflikten
– Journalist i Medievärlden 16/1: Slarv och partiskhet polariserar Gazabevakningen
FN ska granska Hamas utnyttjande av barn
Rapport: Israel begick inga krigsförbrytelser (rapporten här i pdf)

Bloggar: Svansbo om seminariet på Linköpings Universitet, 2, MH Boccara, 2, Kim Milrell, Dick Erixon, Som jag ser det om Davis Cup, 2, 3, 4, Sapere aude, MXp, I Gilboas svala skugga, FiM, 2, 3, 4.

Sydsvenskan 2
DN 2
Dagbladet
AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Politiken

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: