Hur man räddar en självmordsbombare

I förrgår fanns en riktigt intressant insändare i Barometern. En israelisk soldat berättar om en ”normal operation”. Det kommer ett larm från underrättelsetjänsten om att en 16-årig pojke ska spränga sig själv och så många judar som möjligt på en israelisk skolbuss nästa morgon. De omringar huset där pojken och hans familj bor, och via megafon uppmanar en tolk familjen att komma ut.

Ingen kom ut, istället så blev vi, som varje natt, beskjutna från flera olika håll. Skotten kom från familjebostäder där det låg sovande barn. Vi har ju såklart inte tillstånd att skjuta tillbaka eftersom vi är i ett tätbefolkat område med risk för att träffa oskyldiga. Efter några minuter har hela området vaknat.
[…]
Efter mer än en timma hade människorna i huset bestämt sig för att komma ut. Vi gick genom deras ID-handlingar, hittade grabben vi sökte, arresterade honom och åkte därifrån.
Jag kommer aldrig att glömma minen på grabbens mor och far när de kom ut ur byggnaden, de stora leendena som de försökte dölja, deras ögon fyllda av tacksamhet – tacksamhet till oss. Mamman och pappan visste naturligtvis vad deras son planerade – även om inte sonen hade berättat något – föräldrar är inte idioter. Tack vare vår insats den kvällen kommer deras son att arresteras, tillbringa tid i ett israeliskt fängelse och han kanske till och med kommer att besluta sig för att studera under sin tid i fängelset. Sedan kommer han ut. Ut till sin familj och till sitt hem.
Detta vet familjen, de vet även att hade inte vi arresterat honom så hade han dött några timmar senare på en buss i Israel. Hade de försökt stoppa grabben hade de blivit betraktade som förrädare av sina grannar och då hade hela familjen slaktats. Familjen vet att vi var deras enda hopp för att få se sonen igen. Hur Israels arméunderrättelsetjänst fungerar har jag ingen aning om, men ju mer jag tänker på det ju mer undrar jag om inte det är föräldrarna själva som ringer armén som sista utväg i nöd och hopp om att armén ska rädda deras son.

SvD 2 3 Sydsvenskan 2 3 VG 2 3 4 5 6 Dagbladet 2 3 4 5 6 7 8 DN 2 3 4 5

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: