Tyst accepterande av rasism inom (S) & (V)

Året är 1991. Bengt Westerberg (fp) lämnar demonstrativt TV-studion när Ny Demokratis Bert Karlsson och Ian Wachtmeister kommer in. Det gjorde även Olof Johansson (c).

Vissa partiledare är ”rumsrena”, andra är det inte. 1991 blev Ny Demokrati invalda i riksdagen. Då det stod klart under valvakan, och Ian Wachtmeister och Bert Karlsson kom in i studion, lämnade Bengt Westerberg och Olof Johansson den samma. Man ville inte sitta med ”främlingsfientliga populister”.

De främlingsfientliga populisterna sitter kvar i riksdagen, men de heter inte Ny Demokrati, utan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Sju representanter för Svenska Kommittén Mot Antisemitism skriver i dagens Sydsvenskan om den antisemitism som genomsyrar dessa partier:

Den mesta kritiken mot Israels politik är inte antisemitisk, och förs vanligen fram utan att fördomar och hat färgar argumentationen. Men på en del håll vävs allt oftare och på ett alltmer naket sätt antisemitiska uppfattningar in i debatten. Vad som gör saken särskilt oroväckande är att denna typ av budskap möts av tystnad och vad som ser ut som växande acceptans även inom delar av den politiska mittfåran.
Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) uppmärksammade 2007 att två organisationer knutna till det socialdemokratiska partiet, Broderskapsrörelsen och ABF i Stockholm, tillsammans med FiB-Kulturfront hade bjudit in den internationellt ökände antisemiten Gilad Atzmon till ett möte i Stockholm. Atzmons judehat är inte subtilt utan öppet och grovt.
[…]
SKMA kritiserade i Expressen (22.3 2007) beslutet att bjuda in Atzmon och vädjade till den socialdemokratiska partiledningen att ta avstånd från systerorganisationernas agerande. Tyvärr valde den att tiga.
[…]
Sedan många år sprider Radio Islam i stället sitt hat på nätet. Där har Ahmed Rami, Radio Islams grundare, fått sällskap av rader av webbsidor och bloggar som under förevändningen att diskutera Israel, sionismen eller Förintelsen för fram en alltmer oförblommerad antisemitism. En av de mer framträdande i denna genre är bloggen Jinge, som drivs av vänsterpartisten Jan-Inge Flücht. Texterna på bloggen författas av Flücht, gästbloggare och kommentatorer. Tendensen är oavsett författare oavbrutet densamma.

Inte heller i det här fallet handlar det om subtiliteter eller enstaka övertramp. ”Judar” och ”Israel” utgör ett huvudintresse på bloggen och ämnena behandlas regelmässigt utifrån anti­judiska stereotyper och demoniserande bilder. I all oändlighet upprepas budskap som ”Hade Obama inte krälat framför den judiska sionistmaffian AIPAC & Co hade vi aldrig hört talas om honom, USA:s politik styrs direkt från Tel Aviv”, ”Ett tips är att om man vill veta mer om hur världen styrs, kan man alltid lägga till Rothschild, Rockefeller eller Kissinger som ett extra sökord”, ”Sionisterna med förintelseindustrins miljarder dollar har köpt upp allt motstånd inom de viktigaste sektorerna runt om i världen”, ”Talmud uppmuntrar judarna att ta död på kristna”, och så vidare i samma stil.
När Expressen skriver om Knutbyförsamlingen ser Flücht detta som en ”judisk” attack på kristendomen. Med ett ordval som kunde ha hämtats från svensk nazistpress på 1930- och 1940-talen proklameras att ”Familjen Bonnier förlöjligar Jesus”. När Flücht ”analyserar” Mellanösternkonflikten låter det så här: ”Judar och araber har levt sida vid sida under vad som närmast kan kallas evinnerlig tid. Men redan då Muhammed var tre år stod det klart att judarna var ute efter hans liv. Orsaken var tämligen enkel, de insåg att den lilla gossen var profet men han var ättling till Ismael och inte till Isak, en profet som således inte var jude. Sådant omkullkastar den gamla skrönan om ’det utvalda folket’ och givetvis också talet om att Gud gett dem landet.”

En av Flüchts återkommande gästskribenter är en Radio Islam-beundrare som bland annat hävdar att Lewinskyaffären ”var en typisk Mossadfälla gillrad för Clinton”. En annan återkommande gäst är tecknaren Carlos Latuff, som vann andrapriset i den antisemitiska teckningstävlingen i Iran häromåret.
[…]
Varför tar vi upp denna utanför internet lättviktiga men där väl synliga politiska blogg? Skälet är att Vänsterpartiets ledare Lars Ohly i en annonsbilaga till senaste numret av Journalisten (2/2009) meddelat att Jinge är en av hans favoritbloggar. Jinge, säger Ohly, är ”alltid uppdaterad och aktuell”.

Den "återkommande gästskribenten" Lasse Wilhelmson (t v), i gemytligt samkväm med den ökände Jöran Jermas, "the antisemite formerly known as Israel Shamir"

Den "återkommande gästskribenten" Lasse Wilhelmson (t v), i gemytligt samkväm med den ökände Jöran Jermas, "the antisemite formerly known as Israel Shamir"

Tilläggas kan att den återkommande gästskribent som har en sån intressant teori om Lewinskyaffären nyligen bereddes plats för sina antisemitiska tirader i den kristna socialdemokratiska Broderskapsrörelsens tidning:

Andra världskriget framställs ofta som ett Holocaust endast för judar. Men det fanns japaner i Hiroshima, tyskar i Dresden och ryssar på östfronten. Den felaktiga bilden av judarnas särställning som offer används för att rättfärdiga Israels politik. Den ”judiska staten” har blivit ett tabu och den som rör den blir stigmatiserad med ”antisemitism”.

Ska man verkligen ”ta debatten” med sådana partier? Är det inte dags att lämna TV-studion igen?

Läs också:
Jonathan Leman om Jan-Inge Flüchts hatblogg
Jonathan Leman om Ohly och Jinge
SvD Ledarblogg
UNT Ledarblogg
Smålandsposten om granskning av antisemiter i bloggvärlden
Magnus Sandelin, som har skärmutskrifter från den antisemitiska bloggen Jinge
Kamferdroppar som har flera citat från Jinges antisemitiska blogg
Al Hamatzav om Antisemiten Jinge
FiM om debatten i Expressen om Jinge som antisemitismens nya hemvist
Niklas Lindgren om antisemiten Jinge
Johan Ingerö om Ohly och judehatarna
Svansbo om Ohlys antisemitiska favoritblogg
Dick Erixon om rödgrön förvandling till brunt
SKMA:s pressmeddelande
Bloggen The Campaign Dossier
Ashna

SvD 2 3 Sydsvenskan 2 3 4 VG 2 3 4 Dagbladet DN 2 3 AB Dagen Barometern

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: