Allt var jättebra

Dagens citat – del 53 (090213)

Peter Löfgren har skrivit en artikel i gårdagens DN, Varje kvarter ett Israel, som är helt befriad från varje sund tanke. Huvudtesen är att judarna i Israel är så djupt splittrade att det enda kitt som håller ihop landet är ”kriget mot palestinierna”, som han kallar det (vilket Ilya Meyer kommenterar förtjänstfullt). Jag läste en kommentar till artikeln som menade att:

Lite nyfiken på vad som skulle hända om arabvärlden under en mandatperiod skulle ge fan i att hetsa mot Israel.
[…]
Hoppas att några från arabvärlden läser Löfgrens artikel och sedan prövar om han har rätt.

Men en riktigt lömsk formulering från Löfgren är denna (FiMs fetstil):

Jag går till mina gamla hemkvarter, nära den judiska marknaden i Jerusalem. Här har de flesta sitt ursprung i arabländer, där många säger sig ha blivit förtryckta.

Är det fria fantasier, menar Löfgren? Är det för jobbigt att ta sig till ett bibliotek och låna en historiebok, kanske? Knappast. Som Henrik Bachner konstaterar i sin doktorsavhandling, Återkomsten – Antisemitism i Sverige efter 1945, (s. 279):

Enligt den antisionistiska världsbilden var sionismen, som vi sett, en konspiration i förbund med världsimperialismen. För att denna teori skulle bli trovärdig måste ytterligare en fråga besvaras: varför hade miljoner judar från Europa, arabvärlden och andra delar av jorden hörsammat den sionistiska tanken eller av andra skäl utvandrat till Palestina eller, senare, Israel?
[…]
Svaret var, som vi redan tidigare sett, att också denna exodus var en del av bedrägeriet. Sionisterna hade lurat judarna att tro att de utgjorde en nation. Dessutom hade de utnyttjat antisemitismen och Förintelsen för att skrämma iväg judar till Palestina och Israel.

Än idag ser vi spåren av 1970-talsvänsterns medvetna historieförfalskning. Israeliska judar kallas aldrig flyktingar. I Peter Löfgrens artikel har de ”sitt ursprung i arabländer” (Ilya Meyer har för övrigt ”sitt ursprung i Irak”). Så här kort och koncist uttryckte sig Sture Karlsson i sin antisionistiska bok Det förlorade landet (1974):

Före Israels tillblivelse har judarna aldrig i arabvärlden haft några problem. Arabvärlden är i stort sett det enda område i världen där de aldrig förföljts.

Den som vill ha en annan syn på saken kan ju titta in på någon av dessa sidor:

SvD 2 Sydsvenskan DN 2 3 Dagen 2 3 4 5 6 HD 2 3 VG 2 3 4 5 Dagbladet 2 3 KrB 2 TrA 2 YA 2 AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Massmedia

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: