Arafat om Tempelberget

Dagens citat – del 54 (090215)

Det som blir nyhetsstoff i svenska medier är inte alltid det som rimligen borde intressera flertalet läsare, lyssnare och tittare. Någonstans på vägen mellan verklig händelse och publicerad nyhet brister det – det selekteras och förvrängs skamlöst.

moriah

En stor händelse som ansågs olämplig för svenska ögon och öron inträffade i mitten av 2007. I andra delar av världen var rapporterades det (se här, här, här, här, här, här, här och här). Muslimerna styr över tempelberget. Detta är den plats där de två judiska tempeln stod, det första fram till år 586 f Kr då det förstördes av babylonierna, och det andra fram till år 70 då det förstördes av romarna. Nu ligger där två moskéer – Klippdomen och Al-Aqsamoskén.

Vad som hände 2007 var att muslimerna, till arkeologers stora fasa, började gräva upp stora delar av tempelberget under förevändning att de skulle lägga ner vatten- och elledningar. Stora arkeologiska värden förstördes. Arkeologen Gabriel Barkai uttryckte sin förskräckelse:

They are digging in the most crucial and delicate point of the Temple Mount – of the whole country. They should be using a toothbrush, not a bulldozer.

Varför, undrar nog många. För att förstå det måste man veta att Arafat konsekvent förnekade judarnas historiska koppling till Jerusalem. Templet, menade Arafat, hade legat i Nablus. Och detta var bara en av många varianter på samma tema som kom från PLOs håll.

När Barak och Clinton försökte få till en slutlig fredsuppgörelse 2000, så var gränsdragningen på tempelberget en stötesten – helig för både judar och muslimer. Vad som föreslogs var en ”horisontell” gränsdragning, som skulle ge palestinierna tempelbergets yta, men innanmätet skulle tillfalla Israel. Mycket fiffigt. Vi vet tyvärr vilket öde den fredsplanen fick.

Den 16 oktober 2007 var professor Benny Morris på besök i Göteborg, och han berättade då om en kommentar som Arafat fällt under förhandlingarna. Clinton hade märkt åt vilket håll det barkade, och bjöd därför de inblandade på middag i ett sista desperat försök att få till en uppgörelse. Under middagen böjde han sig mot Arafat och frågade

So, what about the Temple Mount?

Arafat svarade kort och gott

What Temple Mount?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Massmedia

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: