Ett skepp kommer lastat – inte!

Den 5 februari kunde man läsa i Aftonbladet att

Israels försvarsminister Ehud Barak uppger att flottan har beslagtagit ett libanesiskt fartyg som nu bogseras till en israelisk hamn. Ombord på fartyget finns aktivister och förnödenheter som skulle skeppas från Libanon till Gazaremsan.
[…]
Tidigare har det förekommit rapporter i bland annat tv-kanalen al-Jazira om att israelerna ska ha beskjutit fartyget innan de bordade det och misshandlade besättningen.

En rapportering om Israel som följer mall 1A i tidningarnas lärobok, med andra ord. Mer information än så vill man inte belasta de arma läsarna med. Därför har inga tidningar skrivit ett ord om incidenten sedan dess.

Tidningen Kristdemokraten och Svensk Israel-Information skriver om det som inga andra medier vill rapportera:

Kristdemokraten:
I media uppgavs att fartyget förde med sig 60 ton livsmedel och mediciner, bland annat 10000 enheter blodplasma, och lek­saker till barnen i Gaza.
Men det är inte sant.
Det fanns inte någon last med humanitär hjälp till invånarna i Gaza på fartyget.
Däremot fanns det 22 demonstranter ombord, där­ibland den grekisk-katolske biskopen Hilarion Capucci som greps i Israel 1974 och dömdes till tolv års fängelse för vapensmuggling. Han var på den tiden bosatt i Jerusalem och utnyttjade sitt diplomatpass för att smuggla in vapen till PLO från Syrien. Han frigavs efter tre år sedan Vatikanen tagit sig an hans sak.

SII:
Det enda nyhetsmässigt intressanta med incidenten var att den grekisk-katolske biskopen Hilarion Capucci fanns med ombord. Capucci, som är född i Syrien, greps i Israel 1974 och dömdes till tolv års fängelse för vapensmuggling. Vapnen beslagtogs i hans egen tjänstebil. Han var på den tiden bosatt i Jerusalem och utnyttjade sitt diplomatpass för att tämligen regenbundet smuggla in vapen till PLO från Syrien. Han frigavs redan efter tre år, sedan Vatikanen tagit sig an hans sak. Det fanns inga vapen ombord på det beslagtagna fartyget och det fanns heller inte någon last med humanitär hjälp till invånarna i Gaza. Den israeliska kustbevakningen genomförde en grundlig undersökning ombord, och fann enligt uppgift 150 flaskor med mineralvatten, ett tiotal kilo livsmedel och ett paket med mediciner. Vid avfärden från Libanon uppgav demonstranterna att de hade med sig 60 ton livsmedel och mediciner, bl a 10 000 enheter blodplasma och ”leksaker till barnen i Gaza”. Allt visade sig vara osant. Man var bara ute efter Israel-fientliga rubriker. Typiskt nog hävdade en av Libanons FN-delegater att Israel ”gjort sig skyldigt till ett piratdåd mot den internationella sjöfarten”. Beslagtagandet hade drabbat de nödställda i Gaza, hette det också, samma dag som FN i en lokal rapport från Gaza uppgav att Hamas stulit mängder med livsmedel och filtar i ett FN-förråd. Hamas hade tagit varorna under vapenhot.

SvD 2 VG 2 3 Dagbladet 2 3 AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: