Oded Meiri: Öppet brev till Medelhavsmuseet

Öppet brev till Medelhavsmuseets chef Sanna Houby Nilsen.

– Konflikten i Mellanöster har pågått under mer än 80 år. Och i den svenska debatten  finns det människor som positionerat sig som antiisraeler, välkända för allmänheten och för de som är insatta i debatten kring konflikten.

Därför förvånar det mig att du till paneldebatten i ämnet, på ett statligt museum, valt att bjuda in en stor majoritet av välkända antiisraeler och israelkritiker till att debattera ämnet ”Mellanöstern en ond cirkel av konflikter”.

Per Gahrton (mp) är ordförande i Palestinagrupperna i Sverige. En lobbyorganisation som lobbar för palestiniernas sak. Han är dessutom känd för sitt tidigare försvar av Ahmad Rami som fällde för hets mot folkgrupp (judar)

Pierre Schori som är förre detta biståndsminister är väl känd för sina starka utfall mot Israel. Han hemligstämplade dessutom en rapport av docent Sunne Persson Göteborgs universitet, som på uppdrag av Sida undersökt var det svenska biståndet till palestinierna tagit vägen, och kom fram till att det i höggrad hamnat i PLO-ledarnas privata fickor. Sunne Persson rekommenderade att anslagen skulle stoppas, men Pierre Schori beviljade en utbetalning på 150 milj. direkt efter det att han fått kännedom om rapporten.

Bitte Hammargren som är journalist på SVD är väl känd för sina ensidiga artiklar om konflikten. Det är ofta som artiklarna stödjer sig på  palestiniernas berättelser utan att hänsyns tas till de Israeliska.

Mikael Olsson är journalist på Sveriges Radio och programledare för programmet ”Konflikt”. Programmet har fått omfattande kritik för sin ensidighet. Ett tag övervägde SR:s ledning att lägga ner programmet med hänsyn till obalans i rapportering och ämnesval. Efter protester från vänsteranhängare finns dock programmet kvar.

Urban Ahlin (s) är känd för sin kritik mot Israel i flera olika motioner som han lämnat till riksdagen.

För att få tillstånd en debatt måste man ha debattörer med olika uppfattningar. Som framgår av min beskrivning har du dock enbart valt israelkritiska och antiisraeliska debattörer. Det kan därför knappast bli någon saklig debatt, utan liknar snarare ett propagandamöte.

Jag utgår ifrån att du är okunnig i ämnet och handlar i god tro.

I annat fall använder du statliga medel avsiktlig för att framföra antiisraeliska ståndpunkter. Det ingår inte i museets uppdrag att torgföra antiisraelisk propaganda.

Oded Meiri

Ordf. Föreningen Fred i Mellanöstern

Se Jurek Hirschbergs tidigare artikel i ämnet:

Propagandan intar Medelhavsmuseet

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer, Utbildningsorgan

Etiketter: , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: