Malmö – staden där bovarna vinner

I ett normalt land finns bovar och det finns polis. Bovarna agerar utanför lagens ramar, och polisens jobb är att hålla bovarna borta så att laglig verksamhet kan bedrivas. I Sverige är reglerna annorlunda. Så länge bovarna har samma politiska uppfattningar som många makthavare, eller om bovarna är starka, så kan inte polisen agera mot dem. I stället skall vanliga medborgare och organisationer ge vika för våld.

Konceptet hör inte hemma i ett demokratiskt land. Vi har nyligen sett två exempel på detta. Det ena var när Israelsympatisörer i Malmö, med vederbörligt demonstrationstillstånd, fick lämna Stortorget då de attackerades av våldsamma motdemonstranter.

Det andra exemplet är dagens beslut i fritidsnämnden i Malmö kommun. Nämnden beslutade idag att Davis Cupmatchen mellan Israel och Sverige skall spelas utan publik. Beslutet motiveras med att det finns risk att bovar, medlemmar i Israelhatande organisationer, skall störa matchen, kanske med våld.

Bovarna har skrämt upp samhället, och samhället ger vika för hoten. Samtidigt beviljas bidrag till många av de organisationer som ingår i bovarnas läger. Det som är konstigast i sammanhanget är att sådana befängda beslut enbart fattas i samband med konflikten i Mellanöstern.

Man kan i sammanhanget reflektera över Justitiekanslerns utsaga i samband med undersökningen om huruvida de ljudkassetter som såldes i en moské i Stockholm, vilka uppmanade folk att mörda judar, utgjorde hets mot folkgrupp. JK Göran Lambertz konstaterade då att om en sådan uppmaning görs i samband med konflikten i Mellanöstern är det tillåtet. Man kan dra slutsatsen att vanliga lagar inte gäller när det handlar om konflikten i Mellanöster.

Situationen i Malmö är förmodligen värre än i Göteborg och Stockholm. Vi kommer väl ihåg att Malmö Stad gav några miljoner kronor i bidrag till European Social Forum, som samlade många tvivelaktiga organisationer. Några antisemitiska seminarier genomfördes. Det är också troligt att nämndebeslutet idag betingats av att flera ledamöter som ville bojkotta matchen av politiska skäl fick igenom sin vilja.

Man kan notera att Sveriges relationer till Mellanösterns enda demokrati blir sämre. Även vi judar som bor i Sverige upplever att vi inte har samma rättigheter som andra grupper.

Jag hoppas att Malmö kommer att stämplas som en kultur- och sportfientlig stad.

Oded Meiri

Arieh Fürth, Ilya Meyer, Charlie Weimers, Manodemokrati, Lars Ewald Lenka, Rickard Wendel, Mina tankar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Politiken

Etiketter: , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: