Finn fem fel i rapporteringen om Avigdor Lieberman

Man behöver inte känna någon vidare sympati med Avigdor Liebermans populism, för att konstatera att den svenska rapporteringen om honom liknar en karikatyr, och nästan uteslutande baseras på egna påhitt. Påståendena om partiledaren för Yisrael Beiteinu (Vårt hem Israel) stämmer inte med fakta. De grövsta parodierna på journalistik står Tidningarnas Telegrambyrå (TT) och TV4:s Rolf Porseryd för.

1. Lieberman vill inte att ”araber” som bor i Israel ska avge en lojalitetsförklaring (TT)
2. Lieberman vill inte fördriva Israels araber (Rolf Porseryd, TV4)
3. Lieberman har inte ett starkt stöd hos bosättarna (se TT ovan)
4. Liebermans parti är inte nödvändigtvis ”höger”
5. Lieberman motsätter sig inte stora territoriella kompromisser och en tvåstatslösning.

Idag sände BBC-programmet HardTalk en 30-minuters intervju med partiets näst mest kände representant, Danny Ayalon, fd. israelisk ambassadör i USA (se online).

Läs också: Är Lieberman rasist? Nej, men…

Avigdor Lieberman vill, precis som framgår i BBC-intervjun ovan, att alla israeliska medborgare, dvs både judar och araber, ska försäkra att de inte i handling kommer att söka skada Israel som judisk stat. Exempelvis genom samarbete med Iran eller med terrorister som Hamas och Hizbollah. Lieberman, som redan var minister i Olmerts avgående regering, kräver inte att åsikter förbjuds. Det är handlandet som räknas. Förslaget kommer efter att ett antal ledare för de israeliska araberna uppviglat till stöd för Hamas och deras mål att utplåna Israel, under det senaste kriget. Något som betraktas som högförräderi i alla moderna demokratier. Förslaget gör ingen skillnad på om det handlar om en jude eller arab. Yisrael Beiteinu fördömer både den judiske Knessetmedlem som besökte ärkefienden Iran, och den arabiske Knessetledamot som samarbetade med Hizbollah under kriget 2006. Båda fallen är brottsliga redan idag.

Ibland hörs i Sverige kritik mot att Israels araber inte skulle ”få” göra militärtjänst, och att de därmed går miste om de ekonomiska fördelar som den ger. Det är en missuppfattning. De får visst göra militärtjänst, men den är inte obligatorisk. Men nu vill Avigdor Lieberman göra den obligatorisk för alla israeler. Då kritiseras han istället för rasism mot araber, trots att förslaget slår lika hårt mot många av Israels ultraortodoxa judar, som idag är befriade från militärtjänst.

Bedömare säger att Lieberman och hans sekulära parti inte kan betraktas som ”höger”. Han är dessutom för en tvåstatslösning, och kan tänka sig att avstå östra Jerusalem till palestinierna. Han vill lämna merparten av Västbanken, vilket de flesta bosättare, av vilka många är religiösa, motsätter sig.

Lieberman stödjer Bill Clintons förslag från fredsförhandlingarna med Yassir Arafat om ”land swap”, dvs kvittning av land. Det vill säga att gränsen dras så att de största israeliska bosättningarna, och därmed de största judiska befolkningscentra på Västbanken, inlemmas till Israel, i utbyte mot att palestinierna får inlemma stora arabiska befolkningscentra inne i dagens Israel till den framtida palestinsk-arabiska staten. På så vis behöver varken judar eller araber lämna sina hem.

Avigdor Liebermans parti blev Israels tredje största i det senaste valet. Partiet är sekulärt, vilket var anledningen till att det religiösa högerpartiet Shas kallade Lieberman för ”Satan”. Lieberman vill begränsa de religiösa gruppernas inflytande i landet och underlätta konverteringar. Han förespråkar borgerliga bröllop och har skapat rabalder med förslag att utvidga fläskförsäljningen i landet.

Se också tidigare FiM-inlägg om medierapporteringen:
Rolf Porseryd är olämplig som Mellanösternreporter i TV4
TT:s Mellanösterntelegram är palestinska partsinlagor
TT:s Ola Westerberg manipulerar och utelämnar
Dick Erixon: Tzipi Livni uppvaktar Lieberman

SvD, 2, 3, DN, 2, Syd, 2, 3, Dag, 2, 3, Ab, 2, 3, 4, Hd, 2, Ps, 2, 3, 4, B, 2, 3, Kri, 2, Smp, 2, Tra, 2, Vg, Dagbl, 2, 3, Svt, A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Några uppdaterade bloggar: Kamferdroppar, The Campaign Dossier, 2, Svansbo, 2, 3, Dick Erixon, Gudmundson, 2, Johan Ingerö, Al Hamatzav, Aqurette, Mina tankar, 2, 3, 4, 5, 6, Charlie Weimers, Rickard Wendel, Jag vet, Ilya Meyer, 2, Nyhetsskribent, IiS, MH Boccara, I Gilboas svala skugga, Snixi, Kent Persson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Look who is talking, Massmedia

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: