Syrien jobbade på kärnvapen, jobbar nu på kemiska vapen

Dagens citat – del 57 (090219)

Idag rapporteras det att

FN-inspektörer har funnit både grafit och fler spår av uran i prover tagna på en plats i nordöstra Syrien, där USA hävdar att en hemlig kärnanläggning fanns innan den bombades av Israel i september 2007.

Ingen är förvånad. Det vill säga ingen utom pajasarna i Kommunistiska Partiet, som fantiserade så här i oktober -07:

En teori som framförts är att Israel angrep en vapentransport på väg från Iran till libanesiska Hizbollah, en av USA terroriststämplad organisation. Enligt Syriens vicepresident är detta en lögn. Men även om det skulle ha varit en vapentransport ger det inte Israel rätt att angripa ett annat land. Handel med vapen är som bekant inte förbjudet i dagens värld, och i detta fall vore det närmast märkligt om inte Hizbollah, efter Israels förödande krig mot Libanon förra sommaren, stärker sin försvarsförmåga med hjälp av sina vänner, Syrien och Iran.

En annan teori, som också nådde de svenska medierna, är att israelerna angrep en kärnteknisk installation, som Syrien börjat bygga i samarbete med Nordkorea. Detta påstående är lika trovärdigt som talet om Saddam Husseins massförstörelsevapen, vilket också påpekats av mer sansade kommentatorer.

Vad mera är, i förrgår rapporterade världens ledande tidning inom det militära området, Jane’s, att satellitbilder som samlats in 2005-8 avslöjar att Syrien bygger en anläggning för kemiska vapen i al-Safir i nordvästra Syrien. I al-Safir finns dessutom en bas för Syriens Scud D-missiler, med en räckvidd av 700 km.

Klicka för större bild

När Israel i september -07 bombade den kärnvapenanläggning som Syrien med nordkoreansk hjälp byggde, blev IAEAs chef, Mohammed ElBaradei, upprörd. Han sa:

Det tycker jag är bedrövligt, för vi har ett system att om länder har information om att ett land arbetar med ett nukleärrelaterat program, så ska de vända sig till oss. Vi har befogenheten att börja utreda det.
[…]
Att bomba först och fråga sedan, det tycker jag undergräver systemet och ger inte svar på några misstankar, för det är vi som är det internationella samfundets ögon och öron.

Tänk så många liv som räddas av att Israels regering tar dessa nickedockor med en nypa salt, och såg till att neutralisera den kärnvapenanläggning som ”det internationella samfundets ögon och öron” inte ens kände till. För övrigt har samma nickedockor ”befogenheten att börja utreda” Irans kärnvapenanläggninar. Det finns bara ett litet krux – Iran släpper inte in dem.

SvD Sydsvenskan DN 2 3 AB VG Dagbladet 2 Dagen 2 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: