Malmö Stad slingrade sig runt kommunallagen inför Davis Cup

Fred i Mellanösterns Oded Meiri berättar hur Malmös Fritidsnämnd valde att inte ”justera” sina protokoll rörande beslutet om Davis Cup-matchen mot Israel. På så vis blockerades effektivt medborgarnas rätt att överklaga, som kommunallagen ger.

Förra året spelade Sverige Davis Cup-match i Israel och vann med siffrorna 3-2. Enligt Svenska Tennisförbundet fick de svenska gästerna ett trevligt välkomnande. I den civiliserade världen bör israeliska spelare vara lika välkomna till Sverige och Malmö där returmatchen skulle spelas.

Men Malmö följer inte civiliserade regler. Enligt vänstermajoriteten i fritidsnämnden skall tennismatchen mellan Sverige och Israel i Davis Cup 6–8 mars spelas inför tomma läktare, utan betalande publik. Enligt fritidsnämndens ordförande Bengt Forsberg (S) har hotbilden mot matchen hela tiden ökat. Man anser nu inte att man kan garantera publikens och deltagarnas säkerhet i Baltiska Hallen. En ”halv seger”, förkunnar Stoppa matchen-kampanjen. Detta bekräftade andre vice ordförande Carlos Gonzáles Ramos (V).

För demokratin och rättsstaten är det dock full förlust. Hot går hem i Malmö. Ansvaret för säkerheten inne i Baltiska hallen vilar på arrangörerna – Malmö stad och Svenska tennisförbundet. Men om man får tro Håkan Jarborg Eriksson, chef för polisinsatsen utanför arenan, så ser polisen inga hinder för en match inför publik. ”Det har gått tidigare att på ett säkert sätt sköta insläpp och biljettförsäljning som då skulle undvika att man får några oroligheter inne i arenan”, konstaterade Jarborg Eriksson i Gomorron Sverige förra veckan.

Beslutet är politisk och inte baserat på säkerhetsaspekter, dvs på felaktiga grunder. Biljettförsäljningen stoppades av Malmös fritidsdirektör Bo Sjöström.

Svensk kommunallag ger möjlighet att överklaga beslutet till länsrätten. I god ordning tänkte vi göra det. Men till vår förvåning påstår fritidsförvaltningen att det inte finns något beslut eftersom protokollet inte är justerat ännu. Protokollet kommer att justeras och hängas upp på anslagstavla den 4 mars, säger taleskvinnan för förvaltningen.

Det måste vara okunskap, tänkte vi, och ringde till fritidsdirektör Bo Sjöström. ”Nej, detta är planerat, säger han. ”Biljettförsäljningen stoppar jag eftersom jag har delegation att bestämma när försäljning skall påbörjas. Jag bestämde att biljetterna skall släppas den 4 mars. Samma datum som beslutet blir giltigt”.

Detta innebär en blockering av möjligheterna att överklaga beslutet. För demokratin och rättsstaten är det en halv förlust.

Malmö stad har förlorat sin heder. Man ger vika för huliganer, kränker kommunallagen och använder sport för att sprida politiska budskap som medför stöd till terrorister.

Oded Meiri

SvD, 2, 3, 4, 5, 6, DN, Syd, 2, Ab, 2, 3, Dag, 2, 3, 4, 5, A, N, Smp, 2, B, 2, Kri, Hd, Tra,

Läs också:
Brev till Ilmar Reepalu
SvD: Grumliga vatten till höger och vänster
Sydsvenskan: Malmö missar möjligheter
Sydsvenskan: Malmö leker med elden
I City: Malmö har gjort bort sig rejält
Sydsvenskan: Reepalus fotfel
Malmö ljuger: Polisen ligger inte bakom tomma läktare
I Kvällsposten: I Malmö är vi alla lika värda
Norrköpings Tidningar: Fegisar i Malmö
Corren: Reepalu förvärrar för Malmös judar
Södermanlands Nyheter: Game, set och match
Hudiksvalls Tidning: Malmös politiker har slagit bollen i nät
Gefle Dagblad: Unket i Malmö
Västervikstidningen: När tennis blir utrikespolitik
Per Gudmundson: I Trelleborg är Reepalus drömbojkott klar
På FiM: Nu ska SSU hetsa till Israelhat i skolorna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: