GP:s kultursida har kraftig slagsida

Oded Meiri, FiM:s ordförande, kommenterar Göteborgs-Postens alltmer extrema kultursida:

Medan ledarsidan på GP har en nyanserad hållning i Mellanösternkonflikten anlitar kulturchefen i samma tidning, Gabriel Byström, gästkrönikörer från extremvänstern för att sprida propaganda. I denna ingår även smutskastning av chefredaktören Peter Hjörne och försök att beskriva honom som motståndare till det fria ordet, och för att ha konservativa uppfattningar i Israel-Palestinakonflikten. Den 25 februari presenterades en gästkrönikör från Socialistiska partiet, Cecilia Verdinelli. Bakgrunden till krönikörens kritik av Peter Hjörne är:

Gert Gelotte, medarbetare på ledarsidan, åkte på kyrkans bekostnad till Västbanken. Under resan följde han kyrkans reseprogram vars mål var att visa hur araberna på Västbanken lever under israelisk ockupation, utan att visa israeliska aspekter av konflikten. Bland annat träffade de kyrkans s k följeslagare som vistas på Västbanken under tre månader och sedan åker runt i Sverige och håller föredrag om konflikten med kartor där Israel inte finns. Gert Gelotte kom hem och skrev fyra antiisraeliska artiklar på ledarsidan. En sista artikel om Israel skrev han i Kyrkans Tidning, där han deklarerade att den judiska staten ej bör existera.

Peter Hjörne och Gert Gelottes chef Fredrik Tenfält, som inte deltog i kyrkans resa och har en annan uppfattning i ämnet, ställde Gert Gelotte inför valet att ansluta sig till tidningens linje i frågan eller inte skriva på ledarsidan. Gert valde att fortsätta skriva antiisraeliska artiklar i andra tidningar.

Att GP inte ansluter sig till vänsterns uppfattning, som många andra tidningar och journalister, retar vänstern som anser att ”Peter Hjörne liknar en kanariefågel som är nästan död”.

Häromveckan släpptes en annan vänsterextremist, Lars Henriksson, in på GP kultursida med en hätsk antiisraelisk kolumn (se bilderna nedan). Lars Henriksson är medlem i Socialistiska Partiet och den palestinska organisationen ISM. Hatet mot Israel är typiskt i dessa kretsar. Kultursidan på GP har tagit på sig rollen som rebell inom tidningen och ansluter sig till den stora kören av journalister och tidningar som andas antiisraeliskt syre.

Att en objektiv artikel av Isabell Schierenbeck också publicerades på kultursidan försvarar inte den osakliga hetskampanj mot Israel som bedrivs på kulturredaktionen i GP.

Oded Meiri
Ordf. i FiM (Fred i Mellanöstern)

lh1

Klicka för större bild

lh2

Klicka för större bild

Se även krönikorna

och följande krönika av Edda Manga:

em1

Klicka för större bild

em2

Klicka för större bild

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: