FNs rasistiska spektakel ifrågasätts allt mer

Som vi tidigare berättat har Israel och Kanada redan meddelat att de inte tänker delta i FNs Durban Review Conference, som går av stapeln i Genève i april. Flera europeiska länder har hotat att göra samma sak om konferensen, liksom föregångaren i Durban år 2001, urartar till en antisemitisk tillställning. Kanada motiverade sitt beslut kort och gott med att (ministern Jason Kenneys ord):

Vi deltar gärna i varje konferens som motsätter sig rasism och intolerans, inte de som faktiskt främjar rasism och intolerans.

Och nu meddelar glädjande nog USA att även de drar sig ur. Från svenska regeringen råder som vanligt tystnad. Men om det råder tystnad från regeringen, så hörs det desto mer från diverse debattörer. Se länklistan i vårt förra inlägg om Durban II.

Idag skriver dessutom Bo Ture Larsson i Gotlands Tidningar om saken:

Israel blev till mot arabernas vilja, och har tvingats utkämpa många heta krig. Parallellt har pågått ett kallt propagandakrig. Ett exempel är uttalandet av FN:s generalförsamling 1975 att sionismen, tanken om en återsamling av världens judar i en judisk stat, är en form av rasism. 1991, när det såg ut som om kompromissfred var möjlig, hävdes FN-beslutet. Men de som inte vill se Israel existera skulle genast ha försökt hitta på något annat för att undergräva statens politisk-moraliska grund. En chans kom när FN 2001, strax före 11 septemberdåden, kallat till konferens i Durban i Sydafrika om rasism, främlingsfientlighet och annat otrevligt. Israel hudflängdes mer än något annat land – och valde att resa hem.

Slutdokumentet, tvättat av diplomaterna, blev mera måttfullt. Men sedan FN beslutat om en uppföljning, i Genève i april, för att utvärdera, tror Israel att det blir ett osakligt indignationsbrott, eldat av Gazakriget. Kanada meddelade tidigt att man uteblir och Israel följde. En del EU-länder har tvekat, men lär ställa upp eftersom USA vill ge mötet en chans. [Detta skrevs timmar innan USA lät meddela att man inte tänker delta i konferensen]

I all Israel-vänlighet finns i Obamas Vita hus ett behov att något distansera sig från Bush för att vinna trovärdighet bland araberna. FN-ambassadören Susan Rice och Samantha Power i nationella säkerhetsrådet, båda nära Obama, skall vara bland dem som är emot en bojkott. FN:s människorättskommissarie Navi Pillay (från Durban) har försökt övertala Israel att ställa upp. Men så som FN-kollektivet hanterar mänskliga rättigheter har Israel svårt tro på en korrekt behandling.

Det är i sammanhanget värt att notera vad som hänt med AFPs telegram under passagen genom TTs propagandistiska filter. TT försöker framställa det som att bojkotten är onödig (vår fetstil):

[USA] irriterades över att Israel i utkasten till uttalanden från konferensen brännmärktes som en rasistisk apartheidstat – ordval som inte fanns med i slutdokumenten.

Varken AFP, Reuters eller AP kommer med denna reflektion, och orden ”rasistisk apartheidstat” förekommer inte i något av orginaltelegrammen. AFP skriver:

Israel and the United States walked out on the fourth day of the conference in protest against attempts by Arab nations to adopt a resolution that equates Zionism with racism.

Det faktum att konferensen kapades av arabstater framgår inte alls i TTs text. Inte heller AFPs referenser till att konferensen anklagades för antisemitism och för att ensidigt smutskasta Israel:

The United States has decided against taking part in a UN-led conference on racism after it quit the previous session in 2001 over claims of anti-Semitism, US officials said.
[…]
”It was clear from the preparatory meetings that this conference was again being hijacked by those who want to have a repetition of the first Durban conference, which focused almost singularly on Israel and was the occasion for vile and bigoted declarations and manifestations,” it said in a statement.

TT nämner inte heller de övriga anledningarna till att USA bojkottar konferensen, inklusive muslimska länders försök att stoppa kritik mot islam:

The document ”would not reference to the problematic concept of defamation of religion, and would not go further than the DDPA on the issue of reparations for slavery,” the official added.

TT har dessutom nogsamt undvikit att rapportera att palestinier i Gaza idag har skjutit en raket in i en israelisk skola. Är det någon som fortfarande hyser tilltro till TTs rapportering?

Länkar om Durban II:
Gulan Avci: Helt rätt att nobba Durban ll

Gotlands Tidningar: Felfinnarnas offensiv mot Israel

AB SvD DN Barometern KrB TrA YA Dagbladet

Övriga blogglänkar:
Rickard Wendel: DC-matchen: Samma antidemokrater
Al Hamatzav: Vänsterpartiet erkänner antisemitism på jinge.se
I Gilboas svala skugga: Samling under galgen
MXp: ‘Homegrown Jihad’ i Sverige?
Ilya Meyer: Bistånd i utybte mot raketer
Sapere aude!: Ny bekräftelse: Hamas vägrar erkänna Israel
Israel i Sverige: Bosättare integrerar, Hamas desintegrerar
Fredrik Malm: Attentat i Södertälje i natt
Per Gudmundson: Dansk jihadistdokumentär
Fredrick Federley: Svensk-Israeliska parlamentarikerförbundet
dibbuk: Rapporteringen fortsätter förundra
Aqurette: Hamas Rockets Hit Israeli School

AB 2 SvD 2 3 4 5 DN 2 3 Sydsvenskan 2 3 4 5 6 Barometern 2 KrB TrA 2 YA VG 2 Dagen 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: