Nyhet du inte får från TT – Brittisk Hamassupporter utsätts för stenkastning i Egypten

Förra månaden skrev TT om en ”äventyrlig hjälpkonvoj” på väg till Gaza. Sen dess har det varit tyst om saken. Vad har hänt? Eftersom TT inte lär skriva om det, så gör vi det.

galloway

George Galloway (t v) tillsammans med Saddam Hussein.

Det finns många tokroliga personligheter inom politiken och journalistiken. Två av dem har strålat samman i denna hjälpkonvoj till Gazaremsan. Dels har vi George Galloway, brittisk parlamentsledamot som gjort sig känd för att bl a ha hyllat Saddam Hussein och hävdat att Hezbollah aldrig varit en terrororganisation. Nu har han, enligt AFP, donerat 1,4 miljoner dollar och 100 bilar till terrorgruppen Hamas. Av detta gavs 35 000 dollar och tre av bilarna, i personlig gåva till Hamasledaren Ismail Hanyeh.

Han har sällskap av Yvonne Ridley, parlamentsledamot för samma parti (Respect) och journalist. Hon var tidigare gift med en PLO-överste, och blev känd då hon tillfångatogs av talibaner i Afghanistan 2001 och därefter konverterade till islam. Nu arbetar hon för en statlig iransk TV-kanal.

I Mellanöstern var det redan känt vilka som skulle få Galloways ”hjälp”. I The Australian finns följande artikel (FiMs översättning):

Egyptier stenade hjälpkonvoj nära Gaza

En humanitär konvoj ledd av den brittiske parlamensledamoten George Galloway, med medicinska förnödenheter till Gaza, har utsatts för stenkastning i Egypten.

Konvojen, med hjälp till ett värde av 1,4 miljoner dollar, överöstes med stenar och vandaliserades då den stannade i El-Arish, en liten stad cirka 45 km från gränsövergången i Rafah.

”Det är skamligt”, sa konvojorganisatören Yvonne Ridely till AFP. ”Strömmen bröts. I skydd av mörkret attackerades medlemmar av vår konvoj med stenar.”

”Vandaler skrev även snuskiga ord och Hamasfientliga slagord” sa hon. ”Flera personer i konvojen skadades i attacken.”

Konvojen med 110 fordon, som organiserats och leds av Mr Galloway – ökänd apologet för Iraks störtade diktator Saddam Hussein – lämnade London förra månaden med hundratals frivilliga. Den anlände till El-Arish i lördags.

En säkerhetstjänsteman uppgav att barn hade överöst konvojen med stenar under ett strömavbrott, vilka är vanliga i staden. Konvojen uppehölls i El-Arish efter en dispyt om ickemedicinsk utrustning i konvojen.

Egyptiska tjänstemän har sagt att de kommer tillåta genomförsel av medicinsk hjälp till Gaza via Rafah. Men ickemedicinska varor, såsom mat, måste passera gränsövergångarna mellan Israel och den palestinska enklaven.

”George Galloway förhandlar fortfarande” sa Ms Ridley. ”Vi har kommit överens om att skilja den medicinska hjälpen från den ickemedicinska. Den ickemedicinska ska tas in i Gaza av egyptiska Röda Halvmånen.”

Tydligen blev Galloways stöd till de som dragit in Gazaborna i ett krig alltför mycket även för egyptierna i El-Arish, varav många har släktingar och vänner i närliggande Gaza.

Barometern BLT DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: