TT raderade Israels svar till MR-gruppen

I förra veckan rapporterade Reuters att palestinierna anklagas för att rutinmässigt tortera politiska fångar, inkl. till döds. Men det är inget som intresserar TT. Nyhetsbyrån har nämligen hittat en ny grupp som kritiserar Israel. Snabbt pumpar TT ut en omskriven text baserad på ett noggrannt utvalt AFP-telegram. Det handlar om en mindre människorättsgrupp baserad i Israel som kallar sig Läkare för Mänskliga Rättigheter (det finns nämligen andra slags läkare också, se nedan).

Anas Naim, "läkare"

Anas Naim klassades som "läkare" av PCHR

Gruppen hävdar på sin hemsida att Israel har ”angripit” ambulanser och sjukhus, och förhindrat tillgång till skadade. I MR-gruppens pressmeddelande framkommer det dock att anklagelserna är baserade på ”många förstahandsrapporter” från palestinier. Det är ett vackert sätt att erkänna att allting är obekräftade andrahandsrapporter, eftersom organisationen inte själv kunnat bekräfta eller bevittna händelserna, utan tvingats förlita sig på utsagor från palestinier under inflytande.

Hur det kan sluta finns det många exempel på. Den brett citerade palestinska MR-gruppen PCHR klassade exempelvis brorsonen till Hamas ”hälsominister”, som dog i strid, som ”läkare” (se fotot på honom).

Israel bemötte dagens anklagelser från Läkare för Mänskliga Rättigheter, och AFP citerade Israels svar på anklagelserna utförligt, som det ankommer en opartisk nyhetsorganisation (se nedan). Men TT strök nästan hela Israels svar och bytte ut det mot en kort mening om att Hamas gömmer sig bakom civila mål. TT detaljerar anklagelserna mot Israel med 130 ord i 5 paragrafer samt i rubriken. Israels svar slängs in på slutet i en (1) mening.

Här följer Israels bemötande av påståendena, såsom de citerades av AFP, där Israel förklarar att folkrättens skydd för läkare, sjukhus och ambulanser upphör att gälla när dessa används i attackerna, (se Fjärde Genèvekonventionens artikel 19):

Den israeliska armén sade att den inte ännu hade avslutat den pågående utredningen, men att Gazas styrande Hamas-rörelse hade stridit under skydd av ambulanser och medicinska inrättningar.

Israel sade att påståendena just nu undersöks ”noggrannt” och att dess styrkor ”agerar med största försiktighet i syfte att inte skada medicinska fordon och inrättningar”.

”Genomgående under striderna använde Hamas systematiskt medicinska fordon och inrättningar, samt sjukhusuniformer, i syfte att dölja och kamouflera sina terroristaktiviteter, och använde i allmänhet ambulanser för att transportera terrorister och vapen”, stod det i uttalandet.

Hamas använde ambulanser för att ‘rädda’ terrorister från stridsfältet och använde sjukhus och medicinska inrättningar som gömställen.”

Sådana handlingar ”försvårade allvarligt koordineringen av medicinska räddnings- och evakueringsinsatser.”

”Det måste betonas att enligt folkrätten […] upphör skyddet som tillerkänns läkarteam och ‘skyddade institutioner’ när dessa inte används för humanitära ändamål, utan snarare för aktiviteter ämnade att skada staten Israel”, står det i uttalandet.

 Vad kan tänkas ligga bakom TT:s beslut att utelämna detta?

DN2, SvD, 2, 3, Ab, Hd, Smp, B

Läs också:

Dick Erixon om en fredsvillig palestinska som kallas för förrädare
Svansbo: Förbryllad i Gaza
Aqurette. Israel proves its moral superiority once again
FiM: Amnesty avslöjade TT:s bluff: Det dog inte alls ‘473’ barn i Gaza

samt Ilya Meyer, Sapere aude, Svensk historia.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: