Nu höjs rösterna mot Durban II i svenska medier

Jämfört med Danmark har Sverige förhållit sig relativt passivt i frågan om rasismkonferensen Durban II. Nyligen höjde dock 21 riksdagsledamöter rösten i ett upprop till regeringen mot spektaklet. Och fler röster gör sig nu hörda. I SvD publicerades i fredags en insändare skriven av Tobias Åström (klicka bilden nedan):

Vår rädsla för att bli stämplade som rasister får inte gå så långt att det blir förbjudet att kritisera vissa idébyggen. Det som inte tål granskning är det som måste granskas!

synpunkt

SvD Synpunkt 20 mars

I VLT skrev riksdagsledamoten Agneta Berliner (fp) igår:

Sverige måste, som flera andra länder gjort, klart deklarera att vi inte tänker delta på konferensen om förberedelserna fortsätter att präglas av antisemitism, om konferensen inte tydligt värnar yttrandefriheten och tar avstånd från diskriminering på grund av sexuell läggning.

I Dagen skriver Thomas Österberg idag:

Det är kris för hela FN-systemet när en antirasismkonferens får styras av Libyen – och med Kuba och Iran som drivande medlemmar i MR-kommittén.

Var det verkligen detta dåvarande FN-generalsekreteraren Jan Eliasson såg framför sig när FN:s människorättsråd inrättades 2006 med tanken att starta något nytt efter den misskrediterade FN-kommissionen för mänskliga rättigheter? Det är svårt att tänka sig.

Utrikesminister Carl Bildt har valt att hålla en märkligt låg profil inför den stundande konferensen som det nu är viktigt att styra upp.

Nog är det märkligt att Sverige är tyst trots varningarna att FN-konferensen ska genomsyras av antisemitisk propaganda. Detta i ett skede när regeringen säger sig vilja driva mänskliga rättighets-frågor hårt under EU-ordförandeskapet.

Se även artikeln Hela EU hotar med bojkott för Durban II i Dagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: