Helle Klein gillar inte Avigdor Liebermans kostym

Aftonbladets Helle Klein skrev igår en ledarkrönika som på punkt efter punkt innehåller sakfel om Israels kommande regering. Hon anklagar felaktigt Benyamin Netanyahu för att motsätta sig en tvåstatslösning, och anser att Avigdor Lieberman är rasistisk. Men hon kritiserade inga sådana (verkliga) tendenser hos Hamas, när hon besökte terrorgruppen i Beirut och Damaskus 2006. Hennes utfall är så desperat att det inte kan förklaras av annat än önskan att tysta ned kritiken mot hennes groteskt generösa fallskärm och ersättning från LO.

Helle Klein besöker Hamasledaren Khaled Mashaal 2006

Helle Klein skrev efteråt att Hamasledarna bar snygga kostymer

Helle Klein på LO-ägda Aftonbladet är just nu i behov av att skifta debatten bort från den guldtrådsvävda LO-fallskärm som hon fått av Wanja Lundby-Wedin på 2,3 miljoner kronor. Samt månadslönen på 140.000 kronor och 49.000 kronor i pensionssparande, plus förmånsbil. Onekligen en ersättning som blottar vad Helle i andra lägen skulle beskriva som en orättvis ”klyfta” jämfört med lönerna inom Kyrkan.

ÄVEN HELLE KLEIN ÄR ”GRUNDLURAD”

Helle Klein, Aftonbladets politiska chefredaktörIstället levererar hon ännu en av sina förutsägbara ledarkrönikor, som med hennes banderollretorik nästan alltid handlar om ”Mellanöstern”. När hon i juni 2006 charmades av ledarna för terrorgruppen Hamas vid ett besök i Beirut – ”verserade män i snygga kostymer”, som hon beskrev dem – hävdade hon att Hamas var beredda att stå bakom en tvåstatslösning. Detta trots att Hamas-ledarna tydligt förklarar till henne att det på sin höjd kan bli frågan om en tioårig vapenvila. Hon bländades så pass av Hamasledarnas Iransponsrade kostymer att hon helt utelämnade att Hamas politiska plattform förespråkar folkmord, och demoniserar judar.

När hon igår fick ett utbrott på Aftonbladets ledarsida är tonen en helt annan, för nu handlar det om Israel. Hon brännmärker dess nye utrikesminister Avigdor Lieberman från missnöjespartiet Yisrael Beiteinu som rasist, som vill ”rensa Israel från landets arabiska invånare”. Hon påstår också att Benyamin Netanyahu och Lieberman motsätter sig en tvåstatslösning. Detta trots att de båda bär oklanderligt välpressade kostymer!

FÖRESPRÅKAR TVÅSTATSLÖSNING

Men som alla intervjuer visar (se nedan) vill Lieberman inte alls rensa Israel från sina arabiska invånare. Han vill genomföra de parametrar som USA:s förre president Bill Clinton lade fram i fredsförhandlingarna år 2000, om ”kvittning av mark” i gränsområdena mellan Israel och Västbanken. Clintons plan innebär att ingen behöver lämna sitt hem. Det handlar om att flytta gränser, inte folk. De israeliska bosättningar som ligger precis öster om Gröna Linjen (på Västbanken), och de arabiska städer som ligger precis väster om Gröna Linjen (i Israel) utväxlas, genom att gränsen dras så att de stora judiska befolkningscentra hamnar i Israel och de stora arabiska befolkningscentra hamnar i den palestinska staten. Övriga Västbanken ska evakueras av Israel, och delar av Jerusalems östra delar vill Lieberman överföra till palestinierna.

Lieberman menar att det är orimligt av palestinierna att kräva en palestinsk stat som är etniskt rensad från judar, medan Israel består av 20 procent palestinier. Han är kritisk till formeln ”land för fred”. Han menar att de palestinska raketanfallen från Gaza efter att Israel lämnade området 2005 är ett exempel på att den inte fungerar. Formeln måste antingen vara ”fred för fred” eller kvittning av mark och befolkning i gränsområdena, där han är beredd att föra över merparten av Västbanken samt östra Jerusalem till palestinierna. En plattform som möter motstånd från den traditionella högern och bosättarna.

När Israel 2004 erbjöd att dra gränsen väster om den israelisk-arabiska staden Umm al-Fahm, så att den skulle hamna inom palestinsk jurisdiktion, protesterade stadens arabiska befolkning. De ville absolut inte bli palestinier och styras av den palestinska myndigheten, utan föredrog att förbli israeler:

”Vi har ett talesätt här,” säger Shoaa Saad, 22. ”Israels ‘helvete’ är bättre än Västbankens ‘himmelsrike’. ”Här kan man säga vad man vill och göra vad man vill, så länge man inte skadar Israels säkerhet. Där borta, däremot, kan de arrestera och misshandla dig om du kritiserar [ledaren]”.

Men Umm al-Fahm är ett radikalt fäste för israelisk-arabiska islamistgrupper, och häromveckan utbröt kravaller mot polisen när en judisk nationalistgrupp manifesterade för rätten att hissa den israeliska flaggan överallt i landet. Sådana kravaller, samt det ökande stödet för Hamas bland vissa delar av den arabiska befolkningen i Israel, har ökat stödet för Clintons förslag att utväxla mark och befolkning nära gränsen (bosättningarna till Israel och de arabiska gränsstäderna i Israel till palestinierna).

Avigdor Lieberman förespråkar också obligatorisk militärtjänst för alla, inkl. araber och ultraortodoxa judar som hittills varit befriade. Hans omdiskuterade ”lojalitetslöfte” handlar om att alla israeliska medborgare skall intyga att de inte i handling kommer att stödja terrorister eller skada Israel. Löftet skall avges av både judar och araber. Helle Klein är däremot förbluffad över att israeliska politiker som umgås med Hamas och den iranska mullaregimen riskerar åtal för landsförräderi.

Det stämmer inte heller att Benyamin Netanyahu, inkommande premiärminister, skulle motsätta sig en tvåstatslösning. Han har sagt att det just nu, när palestinierna är splittrade mellan Fatah och Hamas som mördar varandra, inte finns möjlighet för palestinierna att leverera en fred. I väntan på att palestinierna enas under ett ledarskap som erkänner Israel och avsvär sig terrorism bör målet vara att först uppnå en ekonomisk fred, menar han. Acceptansen av en tvåstatslösning var självklart också kravet för att Arbetarpartiets Ehud Barak skulle tacka ja till att ingå i regeringen. Däremot är det intressant att notera att Helle Klein inte tycks bekymras av att Hamas vägrar en tvåstatslösning.

Se en BBC-intervju med Yisrael Beiteinu och läs intervjuer med Lieberman nedan:
Finn fem fel i rapporteringen om Avigdor Lieberman
– Intervju i Washington Post: ”Vi slänger inte ut någon från landet”.
– Intervju i Jerusalem Post: ”Vi flyttar gränsen, inte människor”.

Läs också:

– Al Hamatzav: Helle Klein är tillbaka – med dröser av sakfel
– MXp om Helle Kleins besatthet med Israel
– Occident: En fd. medlem i Palestinagrupperna berättar
Arabisk tidning (aug 2008): Många fredsvilliga araber föredrar Netanyahu
Kvinnlig arabisk Knessetledamot stödjer Irans kärnvapenprogram

Uppdaterade bloggar: Ilya Meyer, Svansbo, Fredrik Malm, 2

SvD, 2, 3, DN, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, Ab, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Syd, 2, 3, 4, Dagen, 2, 3, 4, 5, 6, Ab, Hd, 2, 3, B, 2, M, Smp, 2, 3, Y, T, Kri

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: