Tiden mognar för ett svenskt Eustonmanifest

Förra året skrev vi om den djupa klyfta som faktiskt finns inom socialdemokratin vad gäller synen på Israel. Samtidigt som (den nuvarande) partiledningen enhälligt tar parti mot Israel i alla upptänkliga situationer, så finns det gott om gräsrötter som opponerar sig mot den linjen. Häromdagen grundades exempelvis föreningen Socialdemokratiska Israelvänner (se nedan).

Ett annat färskt exempel finns i tidningen Världen Idag (30/3, bara inledningen tillgänglig online), där Joakim Fogelberg förklarar varför han efter 23 år hoppar av från (s):

Partiets allt hätskare ton mot Israel väcker oro inom socialdemokratin. ”Alla spärrar försvann med Göran Persson”, säger Joakim Fogelberg, som nu lämnar partiet. När han gick med i SSU, 16 år gammal, var internationell solidaritet och arbete mot rasism viktiga hjärtefrågor.
[…]
På senare tid har han dock upplevt en allt mer ensidig anti-israelisk hållning i sitt parti. Som nytt lågvattenmärke nämner Fogelberg en riksdagsutfrågning i höstas där S-ledamöter mycket hårt angrep Israel. ”Man kunde här urskilja en stark kritik, inte mot staten Israel, utan mot judarna själva.”

Partiledare Mona Sahlin skapade därefter stora rubriker när hon tågade med extremistgrupper i en demonstration mot Gazakriget. I tåget syntes även hakkors och Hamasflaggor.
[…]
Nu senast var det s-styrda Malmö stad, med partiets Ilmar Reepalu i spetsen, som tillsåg att Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel fick spelas inför tomma läktare. ”För mig är dessa händelser droppen som fått bägaren att rinna över,” säger Joakim Fogelberg.

Han är djupt bekymrad och menar att en tydlig värdeförskjutning ägt rum i hans parti. ”Sedan Göran Persson försvann har botten fullständigt gått ur,” tycker Fogelberg. ”Persson kunde kritisera både Israel och palestinierna, och han arbetade hårt för att få bort antisemitismen ur Sverige och Europa.” Men sedan han lämnade politiken har spelplanen öppnats för mer extrema åsikter. Det finns ingen som säger stopp längre.
[…]
Därför lämnar han partiet och alla uppdrag i Jönköpings arbetarekommun. ”Socialdemokraterna har passerat en gräns, man är inne på en farlig linje som jag inte längre kan försvara. Socialdemokraternas internationella solidaritet gäller inte längre Israel. Och partiets Israelkritik har övergått i ren antisemitism,” säger Joakim Fogelberg som nu lämnar partiet.

Samtidigt inser fler och fler att vänsterpartiets ledning stundvis hänger sig åt ren antisemitism (se exempelvis Sydsvenskan 9/3). Andra visar prov på sämre självinsikt, såsom Cecilia Verdinelli (v), som i Göteborgs-Posten på krönikeplats började diskutera vänsterns problem med antisemitism och våldsromantik. Den diskussionen är nu avslutad (repliker från Magnus Sandelin, Bertil Adania och Dilsa Demirbag-Sten, och Sandelin igen), och Verdinelli retirerade till sist förbehållslöst. I sin slutreplik försöker hon enbart framhäva att vänstervåldet är obetydligt (inte online ännu):

Det finns grupper som använder våld, till vänster och till höger. Det handlar vanligen om uppgörelser mellan nazister och radikala antifascister på samma ort, slagsmålen är återkommande och mer eller mindre rutinartade (undantagsvis ser vi grövre våld, men då högerifrån). Betyder det att Sverige har ett stort problem med en våldsam vänster? Nej. Precis som enstaka matlarm inte betyder att Sverige har dålig livsmedelssäkerhet, och enstaka mord på barn inte betyder att Sverige har en barnamordsproblematik.

Ämnet antisemitism ger Verdinelli däremot upp som ett förlorat slagfält. Det nämns inte med ett ord i slutrepliken.

En annan nyhet som når oss är att det nu håller på att bildas en förening vid namn Socialdemokratiska Israelvänner. Socialdemokrater som vill återgå till mer traditionella socialdemokratiska värderingar, i stället för dagens bisarra mix av gammelkommunism och islamism i synen på Israel.

Det verkar som att tiden är mogen för ett svenskt Eustonmanifest.

AB DN SvD VG 2 3 4 5 Dagbladet 2 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: