En sann vän av Israel och judiska folket

Sven Reichmann 70 år

Det senaste halvåret och efter Gazakriget har varit en svår tid för var och en med en nyanserad bild av Mellanöstern. Vänstern med islamisterna har vågat visa sitt rätta ansikte. Antisemitismen flyter upp till ytan.

sven-reichmann-bildDet finns dock ett antal svenskar som vågar simma motströms och säga sin mening i sammanhanget. SVEN REICHMANN är en av dessa. Han är en man med integritet och en sann vän av Israel. Han är läkaren och forskaren som många av dagens överläkare i Göteborg minns som en duktig lärare. Han lämnade sin välbetalda läkartjänst för att ägna sig åt uppgiften som bibellärare; se t.ex. en lista från Ashram med Bibelundervisning och arbetet för Shalom över Israel.

De böcker och publikationer som han utgivit vittnar om enastående forskarbegåvning. Filosofi, psykiatri, religion, själavård, historia och livsåskådning är ämnen han rör sig i. På ett enkelt och sakligt sätt beskriver och förklarar han olika svåra historiska och religiösa frågor. Kungliga Biblioteket listar 32 titlar.

Kärleken till Israel och det judiska folket är rotat djupt i hans övertygelse. Han är dessutom en skicklig strateg och erfaren rådgivare. När vi bildade föreningen Fred i Mellanöstern (FiM) ställde han upp med sina kunskaper. I en bok om Antisemitismen som trycktes i 6000 ex. – vilken utgavs i FiM:s regi – visar han på mörka sidor i Sverige. Han vågar säga sin mening, vilket också kan konstateras i artiklar skrivna på FiM:s blogg.

När Svenska kyrkan med ärkebiskopen i spetsen uppvisade sin antiisraeliska hållning och allierade sig med en antisemitisk luthersk biskop från Jerusalem lämnade Sven denna kyrka. En mycket stark och modig handling.

Att lyssna på Svens föredrag i olika ämnen om Israel är en fascinerande upplevelse. Med intellektuell skärpa förklarar han svåra sammanhang. Han är en rättvisans förkämpe och kritiserar också ibland vissa handlingar som israeliska regeringar gör. Freden är hans budskap trots att han tvivlar på om freden kommer under vår livstid.

Sven är också en trofast vän. När något trycker på och man söker någon att prata med och filtrera problem och känslor finns Sven tillgänglig. Mest uppskattat är dock hans intellektuella skärpa. Det är nöje att diskutera och debattera med honom.

Inför 70 årsdagen önskar vi alla att fortsätta få vara hans vänner och kompanjoner i kampen mot antisemitismen och för spridning av kunskap om Israel.

Oded Meiri – ordf FiM

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar

Etiketter: , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: