Hizbollah erkänner krigshandling: Vi smugglar vapen till Hamas i Gaza

Libanons Iranstödda Hizbollah

Iranstödda Hizbollah sitter i Libanons regering

I onsdags grep egyptiska myndigheter en cell bestående av ett fyrtiotal libaneser och palestinier vid den egyptiska sidan av gränsen till Gaza, samt i Kairo och i södra Egypten. De anklagas för att, på Hizbollahs uppdrag, smuggla in vapen till Hamas i Gaza, och för att planera terrorattacker i Egypten. Under Hamaskriget i Gaza uppmanade Hizbollah egyptierna att genomföra ”fientliga aktioner” mot landets ledning. Ytterligare 15 personer greps av egyptisk polis vid gränsen i fredags, misstänkta för att tillverka raketer avsedda att smugglas in till Gaza.

HIZBOLLAH-LEDAREN ERKÄNNER

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah erkände på fredagen öppet att Hizbollah håller på med att smuggla in vapen till Hamas, och tillstod att en av de gripna männen tillhör hans Iranstödda organisation. Däremot förnekade han att man planerade terrorattacker i Egypten.

Vår broder Sami Shihab är medlem i Hizbollah. Vi förnekar det inte och vi skäms inte för det. Det han gjorde vid den egyptisk-palestinska gränsen var logistikarbete för att hjälpa våra palestinska bröder att transportera utrustning till motståndet i Palestina. Alla vet att detta inte är första gången som Hizbollah har försökt leverera vapen till palestinierna. 

Israelisk pilot

Israelisk stridsflygspilot

KRIGSHANDLING

Egypten och Iran har inga diplomatiska relationer med varandra sedan 1980, efter det islamiska maktövertagandet i Iran. Hizbollah vågade inte anfalla Israel från norr under Hamaskriget i Gaza i januari, efter att Israel hade varnat Syrien, som också kontrollerar Hizbollah, att varje sådan attack skulle besvaras direkt gentemot Syrien. Terrorgruppen Hizbollah sitter som en del av Libanons regering, och vapensmugglingen till Hamas utgör därmed ett casus belli för Israel och Egypten, som ger länderna rätt att svara. I första hand mot Libanon och Syrien, men också mot vapenleverantören Iran, vars vapensmuggling till Gaza via Sudan nyligen stoppades

Det återstår att se om Israel, och till och med (ett alltmer irriterat) Egypten kommer att nöja sig med att söka uppnå ett fördömande av Libanon, Syrien och Iran i FN:s Säkerhetsråd, eller om Israel kommer att besvara krigshandlingen direkt mot den libanesiska eller syriska regimen.

Dag, 2, SvD, Ab, Hd, Smp, DN, Syd, B, DN, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, Ab, 2, 3, Syd, Dag, 2, Hd, 2, 3, 4, 5, Dagb, Vg, A, N, Etc, Tv2, Smp, 2, 3, B, DN, Ab

Läs också:

I Forbes: Ahmadinejad kommer att delta i Durban II
– Fredrik Malm: Fånge i Iran
– Fredrik Malm: Iran firar ”Nationella Atomdagen”
– Johan Norberg om Sydsvenskans interju med Andreas Malm
– Ynet: ‘Tel Aviv Beach’ öppnar i Wien

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Organisationer, Politiken

%d bloggare gillar detta: