Fjärde hedersmordet på en vecka i Gaza

BETRAKTAS INTE SOM MORD

En palestinsk människorättsorganisation slog igår larm efter att det fjärde palestinska hedersmordet på en vecka begåtts under gårdagen i det Hamas-styrda Gaza. Det var en 28-årig kvinna som ströps av sin 21-årige bror, som sedan erkände att det var ett hedersmord. För mindre än en vecka sedan sköts tre personer ihjäl, inkl. en femårig pojke, av övriga familjemedlemmar i vad polisen betecknade som ett dåd relaterat till ”heder”.

Människorättsorganisationen fördömer de palestinska myndigheterna, i detta fallet det islamistiska Hamas, för att hedersmord inte betraktas som mord i det palestinska samhället, och endast ger kortare straff (oftast mindre än 1 års fängelse).

”HEDERSVÅLD OCH HOMOFOBI KOPPLAD TILL RELIGIOSITET OCH KULTUR”

Den respekterade palestinske människorättskämpen Bassem Eid, som leder MR-gruppen Palestinian Human Rights Monitoring Group (PHRMG), berättade i en intervju nyligen varför hedersmorden är så många i det Hamas-styrda Gaza:

Jag tror att folk på Västbanken är mycket mer utbildade än i Gazaremsan. Jag betraktar de boende på Västbanken som multikulturella. Många utlänningar är i kontakt med dem. Många fler reser från Västbanken för utbildning i västvärlden. Det har avspeglat sig på deras sätt att tänka och deras kultur. Det allra mest avgörande är att på Västbanken är människor allt mindre religiösa.  

Vi startade exempelvis nyligen ett vågat initiativ med en rapport om palestinska bögar och lesbiska. Det är inte en enkel sak eftersom islam fullständigt förbjuder detta. Vi började med att undersöka det här fenomenet främst på Västbanken, men vi kunde inte prata om det i Gaza. Homosexulitet är något som försiggår i full hemlighet i det palestinska samhället, så vi kan inte visa exempel på vad bögar och lesbiska här tycker om [vårt] samhälle och lagarna. 

Svenska intressegrupper som den vänsterkristna Diakonia eller Svenska Kyrkans ”följeslagare” har hittills inte visat något intresse alls för palestinier som utsätts för hedersförtryck eller homofobiskt våld, varken på Västbanken eller i Gaza. Utbildning och hjälp till frigörelse för kvinnor tjänar freden och motverkar extremism och fanatism på alla plan. Om dessa svenska intressegrupper lade en bråkdel av sin tid på dessa frågor, istället för att skapa arbetslöshet för palestinier, skulle de sannolikt kunna förändra palestinska liv i positiv bemärkelse. Och dessutom bidra till tolerans och fred i regionen som helhet.

DN, 2, 3, SvD, 2, 3, 4, Syd, 2, Ab, 2, 3, Dag, 2, 2, 3, Ps, Svt, Hd, 2, N, 2, 3, Tra, Y, Kri, 2, Ab, Smp, B

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: