Palestinier ger Israel rätt om vit fosfor: vi struntade i evakuering

JOURNALISTISKT HAVERI

Vi kan idag avslöja att Aftonbladets reporter Peter Kadhammar samt Dagens Nyheters Michael Winiarski utelämnat avgörande fakta i sina reportage om de som brännskadats av vit fosfor i Gaza. Fakta som de brännskadade intervjupersonerna själva har uppgivit i sina vittnesmål, och som ger Israel rätt, mitt i all tragik. Nämligen att de hade förvarnats av den israeliska militären nästan ett dygn i förväg och uppmanats att omedelbart lämna stridsområdet, men valt att strunta i varningen och tagit risken att stanna kvar på eget bevåg. Dessutom framkommer det att de inte bodde i tätbebyggt område.

”ISRAEL UPPMANADE OSS ATT EVAKUERA, MEN VI VALDE ATT STANNA ÄNDÅ”

Vittnesmålen från den familj som Aftonbladets Peter Kadhammar skriver om, och som Dagens Nyheters Michael Winiarski intervjuar, finns klart och tydligt dokumenterade i rapporterna hos både Human Rights Watch och B’Tselem som reportrarna hänvisar till  (se nedan). Ändå struntade de i att återge denna information, för att ge intrycket att Israel attackerade dessa människor med avsikt, och utan hänsyn till civilbefolkningens liv. 

Israel släppte ned 300 000 flygblad i området dagen före striderna, och avbröt dessutom alla lokala palestinska radiosändningar med uppmaning att evakuera. Det medger de brännskadade palestinierna tydligt och klart. Men ingen av dessa reportrar nämner detta eller erkännandet från de brännskadade om att de valde att strunta i varningarna. Varje civilt dödsoffer är tragiskt, men det är direkt oärligt att undanhålla deras vittnesmål som visar att Israel gjorde vad man kunde för att skydda civila i stridszonen, i syfte att försöka utmåla landet som hänsynslöst. De båda journalisternas intervjuobjekt, Sabah Abu Halima från byn Siyafa, som förlorade flera familjemedlemmar, vittnade klart och tydligt till B’Tselem:

På lördagkvällen [den 3 januari], släppte israeliska flygplan ned flygblad som uppmanade de boende i området att lämna sina hem. Armén hade gjort på samma sätt vid tidigare inbrytningar, och vi lämnade inte huset då heller, så vi bestämde oss för att inte evakuera den här gången heller. Ungefär kl. 16 nästa dag [den 4 januari], när hela familjen var hemma började armén att skjuta stridsvagnsgranater i området. Några minuter senare landade en granat på vårt hus.

Human Rights Watch, som i sin rapport utredde händelsen, ger ytterligare vittnesmål från byn Siyafa där händelsen inträffade, som ligger nära gränsen till Israel, (DN uppger felaktigt namnet på den närliggande staden Atatra). HRW intervjuar :

”De skickade meddelande om att evakuera”, [säger invånaren Mahmoud Khalael, som är ansvarig för byns jordbrukskollektiv]. Enligt andra bybor släppte IDF ned flygblad från luften med varning till civilbefolkningen att lämna området men invånarna lämnade inte, därför att det, enligt dem själva, inte fanns några [palestinska] krigare där och för att de trodde att de var i säkerhet.

HUSET LÅG INTE I TÄTBEBYGGT OMRÅDE

Det stämmer inte heller att Sabah Abu Halimas hus låg mitt i tätbebyggt område, som de svenska artiklarna låter påskina. Human Rights Watch skriver:

Huset, som besöktes av Human Rights Watch den 23 januari, var den andra strukturen in från de öppna fälten, varifrån man har en överblickande vy över Beit Lahiya och flyktinglägret Jabalya.

Och även om huset hade legat i tätbebyggt område så hade användning av vit fosfor varit tillåten, eftersom området efter förvarning och uppmaning till evakuering är att betrakta som en stridszon där Hamas opererade.

Artiklarna utelämnade avgörande fakta

PETER KADHAMMAR (AB) OCH MICHAEL WINIARSKI (DN) BLUFFADE LÄSARNA

Ingen av de svenska artiklarna nämner att Israel gjort mer än vad någon annan armé skulle ha gjort i samma situation för att rädda civila (jämför striderna i Falluja i Irak): ett dygns förvarning, flygblad och telefonsamtal som uppmanar till omedelbar evakuering. Men värst av allt är att ingenting sägs om att de brännskadade själva erkänner att de valde att strunta i evakueringsordern. Inte heller yppas att platsen var i anslutning till öppen terräng.

Michael Winiarski (DN) och Peder Kadhammar (AB)

Michael Winiarski (DN) och Peter Kadhammar (AB) dolde fakta

Trots dessa israeliska skyddsåtgärder talar Peter Kadhammar om Israels ”skoningslösa anfall”, om de ”israeliska förbrytelserna”, om ”krigsförbrytelser” och om hur Israel begår ”brott mot den palestinska befolkningen”. Artikeln illustreras bl.a. med en bild från Vietnam (!). Kadhammar avslutar med en motbjudande reflektion om att talet om antisemitism är ett ”nyckelord” för att avfärda kritik.

Dagens Nyheters Michael Winiarski struntar även han blankt i vad som står i HRW:s rapport. Istället summerar han på några korta rader vad han kallar Israels ”version” om att Hamasterrorister gömmer sig bland civila. Han ställer inte heller några kritiska frågor till den palestinska läkare som han intervjuar i nästan halva artikeln. Detta trots att det framkommer att läkaren struntat i att kontakta israelisk expertis för vård av brännskador (han undrar istället varför ingen ringt honom), och dessutom vägrat att remittera patienterna till israeliska sjukhus av rädsla för att de då skulle utsättas för en ”förintelse” eller ”massaker”. Som en parentes kan nämnas att Israel dessutom upprättade ett fältsjukhus vid Erez för att vårda palestinier under kriget.

Detta är ett mått på det fiasko som den svenska nyhetsrapporteringen om Israel är, den förkastligt dåliga journalistiska kvaliteten och okunnigheten, samt den djupt rotade avskyn gentemot Israel från en stor del av journalistkollektivet. Vi gör oss inga illusioner om att någon nyhetsorganisation i Sverige kommer att rapportera om vittnesmålen ovan, eller att berörda reportrar kommer att göra någon rättning. Om den här typen av svenskt mediebedrägeri i Gazarapporteringen handlar en ny studie kallad Mediernas Krig, som presenterades i veckan, och som vi kommer att kommentera inom kort.

 

Läs också:
Röda Korset: ”Inga tecken på att Israel använt vit fosfor olagligt”
– BBC rapporterar: Israels ID-listor visar att 75 % av alla döda i Gaza var terrorister – en andel som få arméer klarar att uppnå i strid mot en inbäddad terrorgrupp.
– Av totalt 1166 döda lyckades Israel neutralisera 871 Hamasterrorister (75 %). Under kriget dog också 295 civila, varav 89 var under 16 år.
FN tvingas dementera: Israel bombade inte alls UNRWA-skolan i Gaza (DN är den enda tidningen i Sverige som rapporterat om dementin).
– Svansbo: Tidningarna vilseleder om vit fosfor

DN, SydAb, Dag, Hd, B, TrA, Smp, Kri, Y, DN, 2, 3, SvD, 2, Syd, 2, Hd, 2, 3, N, 2, 3, 4, 5, 6, Vg, Y, T, B, Kri, Hd, Smp, Ab, 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking, Massmedia, Politiken, Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: