Krönika: Israelkritiker firar inte helgdagar

Oded Meiri ser en oförminskad aktivitet hos israelkritikerna i denna personliga krönika:

Efter firandet av judiska Pesach och den kristna påsken, två helger där man brukar umgås med familj och vänner och koppla av, har jag upplevt att kampanjen mot Israel avstannat lite. Men några av dessa bittra israelkritiker vilar sig aldrig.

En verkligt kronisk sådan är Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap som ibland av outgrundlig anledning presenteras som Mellanösternkännare. Bjereld, socialdemokrat och medlem av Broderskapsrörelsen, har en bakgrund inom KPML(r). PM Nilsson skrev i Expressen (15/5 2006):

Genomgående kallas han ”Mellanösternkännare och professor i statsvetenskap” (Ekot), ”Mellanösternexpert” (TV4, SvD och TT) eller rätt och slätt ”Mellanösternkännare” i DN. Att Ulf Bjereld är professor är oomtvistligt, säkert en utomordentlig sådan. Han leder ett forskningsprojekt om Sverige under kalla kriget vid Göteborgs universitet samt forskar om den politiska betydelsen av ”samhällets accelererande individualisering”. Han undervisar också studenter i internationell politik Men på vad sätt Ulf Bjereld är Mellanösternexpert är oklart. Bland hans tio böcker, 22 akademiska uppsatser, 14 akademiska artiklar och 35 debattartiklar i dagspressen som han redovisar på sin hemsida finns ett enda alster som handlar om situationen i Mellanöstern: ett bidrag till en dansk antologi om fredsprocessen som utkom 1997. Annars ingenting.

PM Nilsson skriver i samma ledare om hur KPML(r) under långa perioder hävdat att den judiska staten måste utplånas och refererar till Broderskapsrörelsens tradition av medlemmar som är mer eller mindre öppet fientliga mot den judiska staten.

I tidningen Broderskap har Ulf Bjereld skrivit ledarartikeln ”För en radikal utrikespolitik”.

Socialdemokratins utrikespolitik har radikaliserats. I rådslagsmaterialet ”Vår värld” som nyligen antogs av partistyrelsen läggs grunden för en socialdemokratisk utrikespolitik som mera påminner om den aktiva utrikespolitiken från Olof Palmes dagar än den EU-anpassade och vaga utrikespolitik som präglat socialdemokratin under delar av 2000-talet.
[…]
I det nya rådslagsmaterialet har konflikterna i Mellanöstern en central plats. Israel och palestinierna beskrivs inte som jämnstarka, utan det tydliggörs att det är Israel som i sin egenskap av ockupationsmakt och den starkare parten har det huvudsakliga ansvaret för att en fredlig och rättvis lösning kommer till stånd. Partiet markerar självinsikt om att den tidigare isoleringslinjen av Hamas varit felaktig. Hamas är en organisation vars grundvärderingar i väsentliga avseenden skiljer sig från socialdemokratins. Men det vore ett politiskt önsketänkande att tro att den israeliskpalestinska konflikten kan lösas utan att palestiniernas folkvalda företrädare får finnas med vid förhandlingsbordet.

Bjereld vill återgå till Sten Anderssons tid, då man ensidigt angrep Israel, och samtidigt ska vänslas med terroristorganisationen Hamas.

Det sägs i Bibeln att ”Israels väktare sover aldrig”. Det gäller även israelkritikerna.

Oded Meiri

SvD 2 3 4 5 DN 2 VG 2 3 Dagbladet Sydsvenskan 2 HD SmP KrB 2 TrA 2 YA 2 Barometern BLT AB

Läs också:

– Sapere aude: Socialdemokraterna vidhåller: Hamas är en del av lösningen
– Extremister: Varning för Förnekarna
– MXp: Mohamed Omar är politiskt korrekt – därför antiisraelisk
– Ilya Meyer: Vem bestämmer dagordningen?
– Israel i Sverige: Hur många mänskliga sköldar “räcker”, Winiarski?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: