Sabuni: Inga svenska ministrar till Durban II

Integrationsminister Nyamko Sabuni

Integrationsminister Nyamko Sabuni

All heder till integrationsminister Nyamko Sabuni som idag meddelade att:

Sverige skickar ingen representant på ministernivå till den FN-konferens om rasism som inleds i Genève på måndag.

Det har ju varit tunga och problematiska förhandlingar som visserligen har vänt senaste veckan till att bli konstruktiva och rätt så bra, men vi har bestämt att Sverige medverkar inte på ministernivå.

Konferensen har föregåtts av intensiva diskussioner mellan, grovt förenklat, ”öst och väst” där oenighet har rått om frågor som yttrandefrihet kontra religionsfrihet, Förintelsen och kolonialismen.

Den senaste veckan har förhandlingarna kring att ta fram ett dokument som ska antas på mötet varit framgångsrika, enligt Sabuni. Men Sverige avstår ändå från ministermedverkan vid ett möte där exempelvis Irans president Mahmoud Ahmadinejad – som uttalat sig kontroversiellt i vissa av frågorna – medverkar, av oro för en upprepning av det förra – kaotiska – mötet om rasism för åtta år sedan.

Eventuellt deltagande på tjänstemannanivå kan fortfarande bli aktuellt, beroende på hur diskussionerna fortlöper.

Telegrammet kan läsas här – Syd, D, Dag, Hd, Ab, 23, 4, 5, 6DN HD Barometern KrB TrA YA SmP BLT Sydsvenskan AB

FiM-bloggen välkomnar regeringens beslut, även om vi hoppas på en fullständig bojkott. Sveriges röst är hög och tydlig. Alliansen har tagit tydlig ställning för demokrati och yttrandefrihet och mot antisemitism och rasism. Få saker hedrar Sverige mer internationellt än detta modiga beslut.

Beslutet kommer timmarna efter att Folkpartiets utrikestalesman Birgitta Ohlsson krävt att Sverige nobbar Durban II:

Sverige måste nobba Durban II, allt annat är pinsamt. Kanada, Israel och USA har lämnat återbud till konferensen. Allt fler EU-länder hoppar av. Sverige kan inte delta eftersom förbud mot religionskritik och antisemitiska inslag kvarstår. Vi får inte bli skamdiktaturernas västerländska gisslan. Sverige ska inte legitimera regimer som vill dölja förtryck i sina egna länder.

Samtidigt har Svenska FN-förbundets ordförande, Aleksander Gabelic (S), gjort ett uttalande. Även om han pliktskyldigt tycker att man bör delta i konferensen, trots FN:s brister när det gäller mänskliga och demokratiska rättigheter, så håller han med, i allt väsentligt, om de problem som finns i den egna organisationen:

FN:s hantering av mänskliga rättigheter i allmänhet och antirasismfrågor i synnerhet lämnar mycket att önska. FN:s råd för mänskliga rättigheter antog för en knapp månad sedan en resolution som fördömer förtal av religioner. Resolutionen är inte bindande, men kan användas av regimer för att stoppa kritiska röster. Det visar att en majoritet i rådet har missförstått eller medvetet vantolkat sin uppgift. FN:s olika människorättskonventioner ska skydda människor – inte stater eller religioner.

Nyamko Sabuni, Birgitta Ohlsson, Jan Björklund, Annelie Enochson och alla andra som bidragit till dagens beslut förtjänar en stor eloge!

UPPDATERING 18/4 kl. 12.08 : Sydsvenskans Heidi Avellan har en väldigt läsvärd artikel om saken, där hon förklarar varför det var så viktigt för Sverige att markera avstånd mot Durban II. TT:s artikel ovan är nämligen helt tillrättalagd om orsakerna. Konflikten står inte mellan ”öst och väst”, utan mellan demokratierna och de 56 auktoritära islamiska staterna i OIC, från vilka bl.a. Förintelseförnekaren Mahmoud Ahmadinejad kommer att delta. Dessutom tiger TT fullständigt om de antisemitiska påhoppen och demoniseringen av Israel från den förra konferensen, vilka sannolikt kommer att upprepas i år. Läs Sydsvenskans ledarartikel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annons
Explore posts in the same categories: Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: