En personlig jämförelse mellan Israel och arabvärlden

Här kommer en personlig reflektion från vår skribent Redouane:

Det finns ett land där din hudfärg och ditt namn kan vara en nackdel fast det är ditt eget land. Ett land där du är ingenting om dina föräldrar inte har pengar, makt eller kommer från en ”hederlig” familj. Ett land där maktmissbruket är en dygd som anammas av alla, unga och gamla. Ett land som straffar homosexualitet och vars regering, i islams namn, bestämmer över ditt sexliv. Ett land där de sjuka dör på grund av brist på värdig sjukvård. Ett land där mutor är en del av livet. Ett land som inte har religionsfrihet och som inte tillåter andra religioner än islam. Ett land där diskriminering är en del av vardagslivet för miljoner människor. Ett land där en handfull familjer bestämmer och styr landet. Ett land som ser ner på kvinnor, utlänningar och alla som inte är muslimer. Ett land där skolorna producerar miljoner analfabeter. Ett land där barnen får lära sig i skolan att det finns en enda religion värd namnet och att judar är grisar.

Ett land där de starka systematiskt trampar på de svaga. Ett land utan press- och yttrandefrihet. Ett land där du kan bli fängslad för att du råkar prata illa om ledaren. Ett land där barn och vuxna blir mobbade och förödmjukade och tror att det är naturligt. Ett land vars rättsystem är ett skämt. Ett land vars polis är djupt korrumperad. Ett land där ungdomen snarare är en last än en tillgång. Ett land där halva befolkningen är under 18 år och drömmer om att emigrera eller spränga sig i luften.

Det landet skulle kunna hetta Tunisien, Iran, Egypten, Libyen, Syrien eller det sk Palestina. Listan är lång på de arabländer (om inte alla!) som föraktar sina egna medborgare. Den inhemska rasism som råder i dessa länder är den mest våldsamma rasismen. Förakt i dessa länder är en överlevnadsinstinkt och en livsstil. Det ironiska är att dessa rasistiska och odemokratiska länder anklagar, med stöd av FN (opportunistiska som de är), Israel för att vara en apartheidstat samtidigt som de applåderar slaktaren från Sudan, ”presidenten” al-Bashir! Omar al-Bashir rasist? Neeej, han har bara helt legitimt slaktat 300 000 människor i Islams namn.

jewish_arab_coexistence_2

Medan andra tar spekuleringens genväg med hjälp av en massa myter skapade av araberna själva, så önskar jag berätta vad jag har sett och upplevt i det ”rasistiska” Israel. Kan någon förklara för mig hur jag kunde, med ett pass från ett arabland, få visum till Israel och bli insläppt i landet? Kan israelerna besöka alla arabländer?

sign1

Jag var under min vistelse i det heliga landet noggrann med att berätta att jag inte var jude och att jag har muslimskt påbrå. Anledningen var att markera att man kan ha min bakgrund och ändå inte ha något emot Israel, tvärtom. Tror ni att folk blev aggressiva? Nej, de var mest rörda och smickrade över att jag hade valt att semestra i Israel med min familj. Mitt i Tel Aviv skulle jag köpa lite vatten i en stor livsmedelsaffär med minst 15 kassor. En av kassörskorna var beslöjad och ingen annan verkade vara överraskad utom jag. Mitt i Tel Aviv, i Israel, den judiska staten, satt en muslimsk kvinna med sin slöja i en av kassorna och slog in israelernas matinköp!. Jag köade extra länge endast för att betala min vattenflaska till henne för att kunna bevittna och berätta för er i dag vad jag har sett med mina egna ögon. Jag skulle vilja se en judisk kassörska i Alger, Khartoum eller Tripoli…

Samma scenario i Tel Avivs största vattenpark – en mängd badande muslimska kvinnliga gäster med heltäckande baddräkter. I Saudiarabien hade de blivit lynchade och i Sverige hade folk slutat besöka vattenparken… Israel är egentligen det bästa landet för en muslimsk kvinna att bo i!

sign2

Alla gatunamn och trafikskyltar står på hebreiska, engelska och arabiska. Varför arabiska om Israel hatar araber? Jag glömde berätta – taxichauffören som körde oss från flygplatsen till hotellet pratade arabiska med mig. Han var jude och hade inget emot att använda ”fiendens” språk med mig. Israel en rasistisk stat? Jag tycker inte det.

Redouane

VG Dagbladet 2 3 HD 2 Expressen Sydsvenskan Corren 2 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: