Krönika: Israel 61 år

Nyligen firades Israels självständighetsdag. Detta uppmärksammar Oded Meiri i en krönika.

I tisdags kväll började firandet av Israels 61-årsdag, som i år kombineras med firandet av Tel Aviv, Israels största stad som fyller 100 år. I en direktsändning i israelisk television, Kanal 1, från Herzlberget i Jerusalem kunde vi följa en minnesvärd ceremoni som var full av känslor. Tolv marschaller som representerar den judiska nationens 12 stammar tändes av historiska personer eller deras ättlingar till minne av olika händelser som skedde under de två hundra år som föregick bildandet av den judiska staten, och under de senaste 61 åren då Israel från grunden utvecklats till en modern stat. En kombination av en mindre militärparad och kulturella uppträdanden lämnade oförglömliga minnen. Det är trots allt ett mirakel att Israel har utvecklats till en framgångsrik stat under så svåra förhållanden, med många krig som arabländerna och terrororganisationer startat. Med tårar i ögonen kunde jag följa det efterföljande programmet där ett skadat barn från Sderot och hans syster berättade om livet och ett timslångt allsångsprogram med nostalgiska sånger från min barndom. I onsdags ägde många andra kulturella evenemang rum.

I svenska massmedier har jag inte hittat några notiser allts om Yom Haatzmaut. Däremot sände SRs P1 ett program från Gaza där Cecilia Uddén berättade om hur Hamas lyckas bekämpa narkotikamissbruk och en intervju med en arab som sa att fördjupning i Koranen löste hans drogproblem.

Bitte Hammargren ägnade en stor bloggartikel i SvD åt att kritisera en mycket bra rapport som publicerade av chefen för Timbros Medieinstitut, Roland Poirier Martinsson, om svenska mediers bevakning av Gazakriget i vintras. Mediernas krig – Bevakningen av Gaza. Bitte som gör allt hon kan för att beskriva alla händelser i Mellanöstern så att Israel framställs som bov och ansvarig för allt elände. När någon vågar bevisa detta blir hon sur och använder tidningens blogg för att försvara sig. Det är väl konstigt att Bitte inte kan göra vad Cecilia Uddén gjorde under det amerikanska presidentvalet för över 4 år sedan, erkände att svenska journalister inte behöver rapportera opartiskt.

Som tröst fick vi veta att granskningsnämnden fällde SRs P4 Sjuhärad för ett program som propagerade för att Israel skall uteslutas från Eurovision Song Contest. Enligt Granskningsnämnden gav programledaren i Radio Sjuhärad direkt uttryck för vad som kunde uppfattas som hans personliga ståndpunkt mot Israel i det då pågående kriget i Gaza. Eftersom det i programmet också sändes israeliska schlagerlåtar med pålagda krigsljud ansåg nämnden att kravet på opartiskhet hade överträtts.

I Sverige har vi fått en ny profet som deklarerar att han är islamist – poeten Mohamed Omar. Mannen är en avvikande person som fick nya profetiska kallelser under Gazakriget…eller bara ett PR-geni. Innan var han en relativt okänd poet och nu är han en extremist som stödjer Irans president och ifrågasätter Förintelsen. Hur som helst har han beretts plats i flera stora svenska massmedier. Hans nya budskap:

De muslimska länderna behöver enas i en federation eller union liknande EU eller USA. För att kunna försvara sina invånare mot kolonialism, exploatering och förtryck från Västvärlden. Därför ansluter jag mig till den världsvida islamistiska rörelsen och därför stöder jag nu Hamas, Hizbollah och Iran.

Medan Israelhatare försöker bära den antiisraeliska fanan högt, har vi som lever på kärlek njutit av en händelserik dag med stort kulturellt utbud.

Oded Meiri

VG 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: