SVT Aktuellt ett opartiskt nyhetsorgan?

Öppet brev till SVT:s vd Eva Hamilton

Det är sorgligt att SVT Aktuellt inte kan hålla god publicistisk nivå utan använder SVT som plattform för information emot Israel.

I detta brev vill jag jämföra två fall, där anställda fick sparken på grund av deras agerande; den ena under arbetstid i Israel och den andra under sin fritid i Sverige, då de uttryckt sina politiska åsikter och om hur SVT Aktuellt rapporterade om de båda fallen.

En man vid namn Lennart Eriksson var anställd å Migrationsverket i Kållered. Han är bloggare på sin fritid. Han använde sin egen dator. Där uttryckte han sitt stöd för den enda demokratin i Mellanöstern, Israel och sitt ogillande av terrororganisationen Hamas.

Han deklarerade att han var moderat och också beundrare av den amerikanska generalen Patton. Lennart Eriksson var enhetschef med administrativa uppgifter som huvudsysselsättning. Tidigare var han s.k. beslutfattare och jobbade med asylärende. Enligt vittnesmål i Mölndals tingsrätt var han en av Sveriges bästa beslutfattare. Hans chef som tillträdde 2006 fick ett tips om Lennart Erikssons fritidssyssla som bloggare. Det räckte för att kalla in honom och degradera honom från enhetschef till beslutfattare med hänvisning till att han ensidigt stöder Israel.

Lennart Eriksson gick vidare till domstol och krävde att återinsättas som enhetschef. Domstolen gav Lennart rätt och dessutom skadestånd på 100 000 kronor.

Istället för att följa domslutet valde Migrationsverket att sparka honom mot att han fick 32 månaders löner på ca 1,2 miljoner kronor inkl. lagstadgade utgifter. Massmedia i Sverige var ganska tyst. SVT som påstår sig kämpa för det fria ordet och Aktuellt hade inga inslag om något som är så flagrant kränkning av det fria ordet och mänskliga rättigheter.

Häromdagen (090503) hade Aktuellt ett reportage från Jerusalem. SVT-reportern Lena Petersson intervjuade en israelisk ung man Itamar Shapira som jobbade som guide i det världsberömda förintelsemuséet Yad Vashem.

Museét ser som sitt uppdrag att bevara minnet av 6 miljoner judar som mördade under Nazitiden i Europa. Itamar passade på att samtidigt som han berättade om förintelse även berätta om övergrepp mot araberna 1948 i en by vid namn Deir Yassin där 110-120 araber mördades av judiska extremister på högerkanten. Ett flertal besökare som blev bestörta av jämförelsen mellan förintelsen och händelsen i Deir Yassin anmälde honom till ledningen på Jad Vashem. När han vägrade att sluta prata om Deir Yassin under sitt jobb som guide så fick han sparken. Under intervjun menade han att hans ställningstagande är viktigt mot den bristande demokratin i Israel. Han tar alltså ett politiskt ställningstagandet i sitt jobb som många besökare inte gillar.

Itamar Shapira är medlem i en organisation ”Krigare för fred” med medlemmar av krigare från israeliska och palestinska sida som verkar för fred. Han är även medlem i annan organisation som kallas ”Breaking the silence” som har till uppgift att sprida information om israelisk ockupation och dess konsekvenser. Han beräknas som vänsteraktivist i Israel. Den informationen fick man inte i samband med reportaget i Aktuellt.

Två olika fall på samma tema som kan kvalificeras som inskränkning i åsiktsfrihet. Ett fall i Sverige som fick spridning i många länder men lite information i Sverige och inget i SVT trots att jag ringde Aktuellt och tipsade om händelsen och ett fall i Israel som fick ett långt reportage i Aktuellt.

Mina frågor till Eva Hamilton:
– Anser du att SVT och Aktuellt agerat med god journalistisk etik?
– Har SVT opartisk nyhetsrapportering?
– Är SVT ointresserat av angrepp mot det fria ordet i Sverige?

Hoppas på att få svar från dig och dina medarbetare.

Oded Meiri
ordf. Fred i Mellanöstern

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: