Medietystnad när israeliska regeringen stoppar lojalitetslag

I söndags röstade den israeliska regeringen nej till lagförslaget om att israeliska medborgare ska svära en trohetsed. Alla partier i högerkoalitionen, förutom initiativtagaren Yisrael Beiteinu (Israel är vårt hem), röstade ned lagförslaget.

Svenska medier har rapporterat intensivt om lagförslaget under de senaste veckorna, men har valt att inte säga ett pip om att förslaget har röstats bort med överväldigande majoritet. Finlands nyhetsbyrå har, i likhet med andra internationella medier, skrivit om saken på svenska här.

Förslaget ville koppla de rättigheter som israeliskt medborgarskap ger, med skyldigheter som ska vara lika för alla. Exempelvis att alla, i likhet med judar, druser och de flesta beduiner, ska ha värnplikt (även araber, och ultraortodoxa judar). Idag slipper de två sistnämnda grupperna det om de vill. Förslaget innebär också konsekvenser för medborgarskapet vid högförräderi, såsom att samarbeta med terrorgrupper eller länder som ligger i krig med Israel. För medborgarskap förväntas också att inte i handling söka skada Israel som ”demokratisk, sionistisk och judisk stat”.

Många israeler har reagerat med indignation mot att en arabisk Knessetledamot samarbetade med Hizbollah under kriget mot Israel 2006, samt att vissa arabiska islamistorganisationer i Israel uttalat stöd för Hamas raketbeskjutning mot israeliska bostadsområden före och under Gazakriget. Men också mot att ultraortodoxa judar och israeliska araber är befriade från militärtjänst.

Kritikerna i regeringen, inkl. premiärministern Benjamin Netanyahu (Likud), som alltså röstade ned förslaget med stor majoritet, ansåg att befintliga lagar mot högförräderi, terrorism och försök att undergräva Israels demokrati är tillräckliga, och att lagförslaget skulle skapa en onödig polarisering mellan olika grupper.

DN, 2, SvD, 2, 3, 4, A, 2, 3, 4, Dag, N24, 2, 3, 4, Gp, 2, 3, Ps, R24, 2, 3, Vg, Vl, N, 2, T2, Ex, 2, Hd, 2, 3, B, Smp, Kri, Tra, Y, 2, 3

Läs också:
FiM: Lögn eller inkompetens, Helle Klein?
FiM: Henning Mankell har inget folkligt stöd i Jerusalem
I Sydsvenskan: FN-organet UNESCO riskerar förlora all trovärdighet
Israelnyheter: Bosättningar i fokus
EoZ: Arabvärlden använder ekonomiska incitament på palestinierna
– Arabvärldens ‘naqba’ mot judarna (video), samt här

samt Aqurette, Fria Iranvänner, Al Hamatzav, MXp, Sapere aude, 2, JiM, IiS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Look who is talking, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: