Gaymetropolen Tel Aviv – en kärleksförklaring

Idag har vi nöjet att presentera en gästbloggare, Kim Milrell. Nyligen hemkommen från Israel skriver han en kärleksförklaring till toleransens högborg, Tel Aviv.

tlv_001

Strandpromenaden i Tel Aviv.

Tel Aviv ligger som en nypolerad pärla i en del av världen där man inte hade förväntat sig att finna en så pass liberal stad. ”Den vita staden” förtjänar att bli vad Barcelona var i början av 2000-talet – en riktig gaymetropol.

Jag kände mig hemma i Tel Aviv så fort jag klev ur taxin i centrala stan första gången jag besökte Israel. Det är något med pulsen och atmosfären som tilltalar mig. Det är livat utan att vara påfrestande. Det är konstant någonting på gång och känslan som ligger i luften skvallrar om att vad som helst kan hända. De långa avenyerna sjuder av liv och likt de andra länderna kring Medelhavet levs livet inte bara i hemmet utan till stor del på gator och kaféer.

Magen David Square sedd från Sheinkin Street. Till höger syns ingången till Shuq HaKarmel.

Magen David Square sedd från Sheinkin Street. Till höger syns ingången till Shuk Ha'Karmel.

Det finns förvånansvärt få gaybarer och –klubbar men egentligen behövs de knappt – staden har en så pass queer själ. Vill man gå ut är Evita (31 Yavne Street) ett säkert kort. Extra livligt är det på söndagar då det är eurovisionkväll. I övrigt är det som i de flesta städer – klubbar kommer och går, så det är bäst att höra med lokalbefolkningen om vilka ställen det är som gäller.
En gaybeach finns så klart och den ligger i närheten av Hilton Hotel.

Tel Aviv, Mellanösterns New York, är kanske den mest liberala stad jag någonsin besökt. Vid ett besök i den gamla staden Jaffa, som Tel Aviv vuxit ihop med, förundrades jag över att ingen lyfte på ögonbrynen då de nykära bögparen strosade hand i hand längs de tjusiga gamla gatorna.

Artikelförfattaren, Kim Milrell.

Artikelförfattaren, Kim Milrell.

Med pompa och ståt firas i juni varje år Tel Aviv Pride. De största israeliska artisterna uppträder och festerna avlöser varandra, varav den största äger rum på stranden. Överlag anordnas fester ofta på just stranden eller i anslutning till den (det finns ju gott om trevliga hotellbarer längs strandremsan).

Naturligtvis finns inte samtliga israeliska ickeheterosexuella i Tel Aviv, men nog är det hit många av dem flyttar. Det finns även gott om utländskt gayfolk som hamnat här, vilket gör stämningen ännu härligare. Även homosexuella personer från arabiska länder som söker en fristad finner sitt lugn i denna välkomnande del av Mellanöstern.

Det finns gott om ljuvliga restauranger i Tel Aviv men jag vill framförallt rekommendera Orna ve-Ella (33 Sheinkin Street). De är mest kända för sina underbara Latkes (potatisplättar). Den godaste falafeln finns på Hakosem (1 King Solomon Street).

Shuk Ha'Karmel

Shuk Ha'Karmel

Shoppingen går inte av för hackor. Längs Sheinkin Street står butikerna uppradade och här kan man finna det mesta, inte minst snygga kläder. Marknaden Carmel Market (Shuk Ha’Karmel) ligger i hjärtat av Tel Aviv, vid Magen David Square, och är väl värt ett besök. Här finns allt från kläder, krimskrams och elektronik till frukt och grönsaker.

Dizengoff Center är ett annat shoppingparadis. Jag måste framförallt rekommendera den trevliga, välsorterade cd-butiken 1 trappa ner.

Ett av mina finaste minnen från Tel Aviv är då jag en tidig kväll, strax före Rosh Hashana (det judiska nyåret, red. anm.), satt på en uteservering och iakttog stadens sus och dus. Från höger kom ett manligt gaypar promenerande hand i hand. Från vänster kom en ortodox jude rullande på rullskridskor. Lockarna fladdrade i vinden och han stannade tvärt och blåste i sin shofar (ett blåsinstrument tillverkat av vädurshorn, som används på Rosh Hashana, red. anm.). De passerade varandra, bögparet och den ortodoxe, och jag tänkte att det är Tel Aviv för mig – en liberal stad där alla får plats och respekten för andra människor är ömsesidig.

Kim Milrell

Läs även:
QX: Största Prideparaden någonsin i Tel Aviv
Lisa Bjurwald i DN: Tel Aviv: En oas av tolerans.
NT: Israel Gay Pride blottar uppdelat samhälle

Dick Erixon ETC Dagen Corren Sydsvenskan 2 GP Carl Bildt AB 2 3 DN SvD VG 2 3 4 5 6 Dagbladet 2 3 4 5
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: