Refuserad debattartikel

Som svar på en debattartikel i Sydsvenskan skickades nedanstående replik. Den refuserades, och publiceras därför här:

Tore Persson har rätt i att Europa har en obetald skuld i Mellanösternkonflikten, men sedan tryter insiktsfullheten.

Visst hade det inneburit någon form av rättvisa om Europa upplåtit land åt en judisk stat. Europa stod för de värsta förföljelserna, och har drivit miljontals judar på flykt. Min fars föräldrahem i Ungern är stulet, de flesta släktingar mördade. Inte ett öre har Ungern betalat i kompensation. Två foton är allt som återstår. Enbart de fastigheter som Polens 3 miljoner mördade och fördrivna judar bestals på är idag värda 30-40 miljarder dollar, så något borde väl Europa kunna bidra med, eller? Frågan är ju vart ungrarna skulle tagit vägen om man upprättat en judisk stat i Ungern. Det är hur som helst för sent nu.

Att Israel ligger där det gör är inte ett resultat av bristfälliga politiska beslut. Israel är det judiska folkets ursprung, den enda plats där judar bott kontinuerligt sedan över 3000 år. Därför var det självklart i Israel den sionistiska rörelsen köpte mark och byggde sitt samhälle. Malariaträsk torrlades. Över 230 miljoner planterade träd gör Israel till det enda land i världen där skogsarealen ökade under 1900-talet. Arabiska landägare tjänade storkovan på att sälja mark till hutlösa priser.

Tvärtemot vad Persson anser, borde det väl inte varit svårare för araber att acceptera att leva som minoritet i en judisk stat än för andra minoriteter världen över? Så ser tyvärr inte islam på saken. Judar betraktas som lägre stående, ”ättlingar till apor och grisar”. I stället för att acceptera en tvåstatslösning (vilket föreslagits åtskilliga gånger) valde araberna krig, med över 720.000 arabiska och 850.000 judiska flyktingar som följd.

I mitten av 1940-talet var 40% av Bagdads invånare judar – idag finns färre än 10 i hela Irak. En kvarts miljon judar har flytt från Marocko. Av 38.000 libyska judar finns inte en enda kvar. Den mark som arabländerna stulit från fördrivna judar motsvarar mer än hela Israels yta. Arabländerna har, liksom Europa, en obetald skuld. De har möjlighet att sätta punkt för konflikten, det enda som saknas är viljan.

Om Europa vill spela en positiv roll, så gäller denna gyllene regel: ”Behandla alla lika oavsett etnicitet!” Om arabiska flyktingar skall kompenseras, så skall judiska flyktingar göra det också. Eftersom judiska flyktingar inte kan återvända, så skall inte heller arabiska kunna det.

I stället för detta till synes enkla förhållningssätt har Europa överöst araberna med pengar, utan att ställa några som helst krav, och de positiva resultaten lyser därför med sin frånvaro. Så har det sett ut sedan oljekrisen 1973, då araberna insåg att de satt på merparten av världens mest eftertraktade råvara – olja – och att detta är ett vapen mäktigare än bomber. Israel har inga råvaror alls. Där har du det asymmetriska i konflikten.

Jag ser gärna att min fars föräldrahem i Ungern återfår sina rättmätiga ägare, dvs jag och mina kusiner. Om Europa slutar att dansa efter arabländernas pipa kan jag till och med tänka mig att avstå från att utkräva hyra för de gångna 65 åren.

Torbjörn Karfunkel
redaktör för bloggen Fred i Mellanöstern

TrA Sydsvenskan 2 SvD AB Expressen SmP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: