SVTs jurist ljuger och bedriver utrikespolitik (VIDEO)

Den 30 januari kom ett mail från Birgitta Adamson, bolagsjurist på Sveriges Television:

Hej!

På bloggen Fred i mellanöstern tillgängliggörs under rubriken ”Extremister i SVT Debatt om Gaza” ett inslag från SVT Debatt om kriget i Gaza och möjligheterna till fred.

Inslaget från SVT Debatt har på olika sätt bearbetas för att understödja bloggens politiska budskap. SVT-inslaget har därvid förvandskats, genom ljud- och bildeffekter av olika slag och genom inplacering av främmande film- och textmaterial.

Tillgängliggörandet av SVT-inslaget i sin bearbetade form utgör intrång i SVT:s upphovsrätt till inslaget.

Jag måste därför be er att omgående ta bort SVT-inslaget från bloggen.

Vänliga hälsningar,

Birgitta Adamson

Vi är inga jurister, och det är inte lätt att veta vilka regler som gäller, så vi bad om några klargöranden. I svaret vi fick står bl a att:

SVT-materialet där t.ex. gjorts till föremål för ”digital bearbetning … med exempelvis namnskyltar, musik och justering av färgton”. Därigenom har SVT:s upphovsrättsligt skyddade material ändrats på ett sätt som inte är korrekt, om man vill åberopa citaträtten.

Eftersom vi inte vill göra oss skyldiga till lagbrott tog vi genast bort videoklippet från denna bloggpost. Så långt allt väl…

Den 26 februari skickade vi följande tips till samma jurist:

Vi vill nu göra Dig uppmärksam på att SVT-material från Gomorron Sverige, som grovt förvanskats genom oärlig klippning och där titlar och annat lagts på görs tillgängligt på organisationen ”Stoppa matchen”:s hemsida, samt på den organisationens You Tube-kanal:

http://stoppamatchen.wordpress.com/

http://www.youtube.com/watch?v=x99E_wvr6o8&eurl=

En SVT-intervju i Gomorron Sverige mellan idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt och en representant för ”Stoppa Matchen” har klippts så att nästan ingenting av det som Sjöstedt säger finns med, och där merparten av hennes svar tagits bort. Dessutom har textkommentarer lagts på.

Vi ber Dig att snarast kontakta ”Stoppa Matchen” samt You Tube för att materialet tas ned.

info@stoppamatchen.se

Olof Holmgren

0735-81 96 52

Mohanned Yousif

0707-27 53 26

Något svar på detta mail fick vi aldrig. Några veckor senare, när vi såg att videon fortfarande låg kvar, ringde jag upp Birgitta Adamson personligen. Adamson påstod då att det inte var hon som tog den första kontakten i dessa ärenden, och att hon således inte visste vad som hände i just detta fall. Detta är en lögn. Hon var den som tog kontakt med oss.

Videon ligger kvar, uppenbarligen har SVT sett genom fingrarna med antiisraelernas videomanipulation. Vår slutsats är glasklar – SVTs jurister har de politiska skygglapparna på. Det handlar inte om huruvida man bryter mot lagen eller inte, utan om vilka åsikter man står för.

Så ska det naturligtvis inte gå till. Därför lägger vi än en gång ut vår video till allmänhetens fromma. Rätt ska vara rätt.

Torbjörn Karfunkel, redaktör

Sydsvenskan 2 SvD DN AB GT Expressen HD Dagen

SVT-materialet där t.ex. gjorts till föremål för ”digital bearbetning … med exempelvis namnskyltar, musik och justering av färgton”. Därigenom har SVT:s upphovsrättsligt skyddade material ändrats på ett sätt som inte är korrekt, om man vill åberopa citaträtten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia, Politiken, Video YouTube

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: