Palestinierna bygger gigantiskt Arafatmuseum. Sverige ökar biståndet med 50 Mkr

* (Läs vår uppdatering nedan om Israels onödiga officiella protest till Carl Bildt)

Den Fatahdominerade Palestinska Myndigheten, som sägs vara nästan helt beroende av bistånd från omvärlden, har beslutat att bygga ett gigantiskt Arafat-museum på Västbanken, som beräknas kosta 14,5 miljoner kronor ”under den första fasen”, vilket myndigheten (och därigenom biståndsgivarna) kommer att bekosta.

Så ska palestiniernas nya Arafatmuseum se ut

Bara två veckor efter beskedet skickade världens tredje största biståndsgivare till palestinierna, Sverige, ut ett pressmeddelande från biståndsminister Gunilla Carlsson om att vårt rekordbistånd till palestinierna på drygt 700 miljoner kronor per år ska höjas med 50 miljoner, därför att den ”palestinska myndigheten befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation”:

En fungerande palestinsk myndighet är en förutsättning för en fredlig och hållbar lösning på den israelisk-palestinska konflikten, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Samtidigt kommer rapporter från Internationella Valutafonden som talar om en potentiell tillväxtexplosion på 7 procent på Västbanken om det lyckade samarbetet med Israel fortsätter, och DN rapporterar om hur palestinierna kunnat hänge sig åt ”ren flärd” i ett samhälle som går för högtryck. 

Beslutet om att öka de svenska biståndsmiljonerna till palestinierna inföll bara några dagar efter att Fatahs kongress, där Mona Sahlin (S) deltog, tagit följande ”fredliga och hållbara” beslut:

  • att palestinierna kan komma att återgå till användning av terrorism i kampen mot Israel, i brott mot alla undertecknade fredsavtal och folkrätten
  • att terrorgruppen Al-Aqsamartyrernas Brigader åter ska stå under direkt befäl av Fatah
  • att säga nej till Netanyahus inbjudan att omgående starta villkorslösa fredsförhandlingar
  • att aldrig erkänna Israel som det judiska folkets hemland, men däremot fortsätta att kräva ett palestinskt land
  • att hela Jerusalem skall ingå i den palestinska staten
  • att alla utlandsfödda ättlingar till araber som lämnade Israel under de arabiska anfallskrigen 1948 och 1967 ska få immigrera till Israel, och därmed omintetgöra tvåstatslösningen
  • att skapa närmare kontakter med Ahmadinejads Iran
  • att utreda hur ”Israel mördade Arafat”

DN, SvD, 2, 3, 4, Gp, 2, DN, Syd, D, 2, 3, 4, Gp, Hd, Smp, B, Kri, A, SvD, 2, DN, 2, Hd, 2, Gp, D, R, E, Syd, Vg, Vl, N, 2, F, A, 2, 3, Sr, E, Gp

 

OM ISRAELS MALPLACERADE OFFICIELLA PROTEST

Den israeliska utrikesministern Avigdor Liebermans officiella protest och krav på fördömande från utrikesminister Carl Bildt är malplacerade. Detta är inte en fråga för regeringen. Som vi skrev i vårt tidigare inlägg stödde vi den svenska ambassadörens avståndsmarkering till påståendena i artikeln, och förtydligandet att ansvaret för publiceringen inte ligger hos regeringen utan hos tidningens chefredaktör. Detta förtydligande var helt i linje med svensk tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftning, även om det nu inte råkar tillhöra ”praxis” på UD. Däremot är det nu malplacerat av Lieberman att kräva ett officiellt svenskt ”fördömande” av tidningen från Bildt. Det är också beklagligt att UD i Stockholm tog bort ambassadör Elisabet Borsiin Bonniers förtydligande från ambassadens hemsida, med den arroganta hänvisningen att den var skräddarsydd för en ”lokal opinion” i Israel. Det var till stor del detta agerande från svenska UD som provocerade fram den nu skarpare tonen från den israeliske utrikesministern, som tyvärr skadar Israel och underlättar för Aftonbladet att slippa undan kritik för sin vidriga redaktionella linje. Israels utrikesminister borde låta opinionen i Sverige och runt om i världen fortsätta att ställa Aftonbladet till svars.

Nedanstående artiklar är tänkvärda:
Sydsvenskan: Försök inte, Aftonbladet
Magnus Betnér: Aftonbladetgate 
Nerikes Allehanda: Det borde handla om Aftonbladet

AFTONBLADET KAN GLÖMMA PRESSACKREDITERING

Enligt rapporter i israeliska medier på torsdagskvällen undersöker israeliska UD möjligheten att avslå Aftonbladet pressackreditering i Israel i fortsättningen, och den israeliska regeringen kommer inte att samarbeta med den Hamasvänliga konspirationsteoretiska tidningen. Vi uppmanade läsare i förra inlägget att maila relevanta myndigheter i Israel för att så skulle ske, och är glada att det tycks ha givit resultat. Tidningen kommer självklart ändå att kunna rapportera helt fritt i landet, men får inte lika lätt tillgång till presskonferenser, intervjuer med regeringsföreträdare, polis- och militärkällor, viktiga sportevenemang eller tillträde till faciliteter i presscentra m.m. som en ackreditering ger.

Läs också:
Emanuel Karlsten i tidningen Dagen: Aftonbladet är inga martyrer. De gjorde inte sitt jobb
Dick Erixon: De som kritiserar Sveriges ambassadör har missförstått yttrande- och pressfriheten
Johan Ingerö: Per Gahrton (ordf. Palestinagrupperna) vinglar mellan två körfält
Carl Bildt förstår de starka känslorna mot Aftonbladet, men avstår från vidare kommentarer
I SR:s Studio Ett: Israels ambassadör Benny Dagan, idéhistorikern Henrik Bachner och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.
Jonathan Leman: Mohamed Omar-kollega anser att ”antisionism” är alldeles för ”PK”
MXp om verklighetens organhandel som Aftonbladet är ointresserad av
Jonathan Leman om israelkritiker som sågar Aftonbladet

(via EoZ)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken, Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: