SR använde palestina-aktivisten Terje Carlsson som Jerusalemreporter

FICK ‘RAPPORTERA’ OM KRITIK MOT VERKSAMHET HAN SJÄLV DELTAGIT I

Idag sände Sveriges Radio programmet Människor och Tro i P1, som handlade om kritiken mot svenska så kallade ”biståndsorganisationers” alltmer ökade politiska radikalisering och stöd till odemokratiska krafter i Mellanöstern som motsätter sig Israels existens och stödjer terrorism.

Kritiken kommer från den oberoende israeliska organisationen NGO Monitor, som har skrivit en kritisk debattartikel i Jerusalem Post om det svenska palestinabiståndet, och också gjort en över 20 sidor lång detaljerad granskning av Diakonia, en svensk vänsterkristen lobbygrupp som till 90 procent finansieras av svenska staten via SIDA (332 miljoner kr 2008). Ungefär hälften av de 750 miljoner svenska skattekronor som Sverige skickar till palestinierna varje år går via FN-organet UNRWA, som bl.a. driver de palestinska skolorna. Så sent som i förra veckan försäkrade UNRWA att man även fortsättningsvis inte kommer att undervisa om Förintelsen i Gazas skolor, vilken Hamas kallar ”en lögn”.

Palestina-aktivisten Terje Carlsson

Palestina-aktivisten Terje Carlsson

‘REPORTER’ OCH PALESTINALOBBYIST

För att intervjua NGO Monitor om kritiken mot Diakonia och SIDA skickar Sveriges Radio dit en välkänd aktivist vid namn Terje Carlsson. Det tycks inte göra något att han arbetat som pro-palestinsk ”följeslagare” på Västbanken genom Sveriges Kristna Råd med stöd av det kritiserade Diakonia. Följeslagarprogrammet finansieras även det av SIDA. Som ”följeslagare” skrev Terje Carlsson rapporter i vilka exempelvis Yassir Arafat år 2004 beskrivs som ”en äkta frihetshjälte”, och om hur judar ”tävlar” i att hata honom mer än Adolf Hitler. Då hade palestinierna sprängt uppåt 1 000 civila israeler till köttslamsor i nästan dagliga terrororgier, och invalidiserat tusentals fler:

För israeler räcker det med att se en bild av Arafat för att sluta skratta och börja hata. Adolf Hitler kanske skulle vinna över Arafat i en judisk tävling i hat och rädsla, men det är inte helt säkert. För israeler var Arafat en levande pain in the ass, som aldrig gav upp även om Israels militärer gjorde allt för att han skulle hålla käft.

‘JAG TAR STÄLLNING’

År 2007 regisserade Terje Carlsson filmen ”Välkommen till Hebron”. Filmen är en pro-palestinsk partsinlaga om situationen i staden, vilket också Carlsson erkänner. ”Jag har fått reaktionen att filmen är pro-palestinsk i Sverige, säger han i artikeln ”En filmare som tar ställning”. ”Jag tar ställning via min film”, förklarar han i en intervju med Svenska Filminstitutet.

På hans hemsida finns länkar till en handfull andra reportage han gjort för bl.a. Sveriges Radio. I ett sådant från Betlehem 2005 lägger han skulden för den krympande kristna palestinska befolkningen på Israel, istället för på de palestinska islamisternas väldokumenterade trakasserier mot de kristna. Ett fenomen som pågår i alla övriga muslimska arabländer (se mer här, här och här). Intifadan påstås bero på Ariel Sharons promenad på Tempelberget, trots att den palestinska myndigheten dementerat det och erkänt att den var planerad i förväg av Yassir Arafat.

FLERA INTERVJUPERSONER MOT EN

Sveriges Radio - opartisk?I dagens reportage om NGO Monitor ser Terje Carlsson till att hitta flera ideologiska motståndare till organisationen, som alla får förklara varför man inte ska lyssna på deras kritik mot Diakonia. Terje Carlsson själv fyller på med den helt befängda och obelagda anklagelsen att NGO Monitor skulle stå nära ”amerikanska neokonservativa som Donald Rumsfeld och George Bush”. Sakfrågorna i kritiken mot SIDA:s verksamhet nämns inte annat än svepande. 

Istället för att ta fasta på kritiken från NGO Monitor och sedan ställa de ansvariga för det svenska palestinabiståndet mot väggen, låter man Terje Carlsson intervjua en uppsjö palestina-aktivister som alla kritiserar NGO Monitor. Det är först efter denna partiska attack som studioreportern känner sig beredd att be Rolf Carlman, som ansvarar för SIDA:s verksamhet på Västbanken och Gaza, att kommentera kritiken. Han blir alltså den sista i en rad av intervjuade kritiker mot NGO Monitor istället för mot SIDA och Diakonia. Inte oväntat avfärdar Carlman kritiken utan att ta upp en enda sakfråga, och hävdar till och med okunnigt att Israel fortfarande ”ockuperar” den Hamasstyrda Gazaremsan, vilket inte ens FN håller med om.

På radioprogrammets hemsida länkar man dessutom tjänstvilligt till Diakonias svar på kritiken, men däremot inte till NGO Monitors rapport där kritiken presenteras, utan endast till deras framsida.

SvD, DN, SvD, 2, 3, 4, 5, DN, 2, 3, 4, 5, 6, Syd, 2, 3, 4, 5, D, 2, 3, 4, 5, 6, Gp, Ab, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Hd, 2, 3, 4, Dag, 2, R24, 2, Smp, 2, 3, B, T, Etc, 2, N

Läs också:
Cordelia Edvardson i SvD (2006): SIDA-stöd till provokatörer
Norges utrikesminister (S) om attack från minister från extremvänstern: Israel är vår vän
FiM: UD och Diakonia finansierade Donald Boströms blodslögner
FiM: Diakonia ljög om israeliska bosättningar med hjälp av dementerad statistik från ‘Fred Nu’
FiM: ‘Fred Nu’ (Peace Now) döms att betala skadestånd för förfalskad statistik
FiM: Diakonia – en studie i besatthet
FiM: Diakonia devalverar israeliska liv

Dick Erixon: Palestinabiståndet göder palestinsk fascism
Erik Svansbo: Palestinska staten indoktrinerar barn
JK Göran Lambertz: Regeringen har rätt att fördöma innehållet i Aftonbladet-artikeln
Cecilia Hagen om Åsa Linderborgs uppväxtmiljö
Ulrika Knutson: Aftonbladets Kultursida har inget fribrev
Magnus Sandelin: Aftonbladet matar extremister
Dick Haas: Den ofta citerade vänstertidningen Haaretz är inte större än Dalarnas Tidningar, trots att den trycks även på hebreiska
Alf Svensson om Aftonbladets metoder för att komma åt Israel
Sydsvenskan om Aftonbladets ”modiga” grävande

samt: Mellanösternaktualia, I Gilboas svala skugga, MXp, JiM, Israelnyheter, IiS, Gudmundson, Sapere aude

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: