Carl Bildt var mycket nära att skrota fredsavtalen för Mellanöstern

Carl Bildt

Utrikesminister Carl Bildt var igår mycket nära att för alltid skrota EU:s Färdplan för fred i Mellanöstern, som också accepterats av FN, USA och Ryssland. I en intervju på lördagen med Sveriges Radio, kallar han bosättningar ”illegala”. Det var oklart om han talade om nya israeliska bosättningar, eller om existerande bosättningar (vår fetstil):

(Sveriges Radio): En annan svår fråga för EU är fredsprocessen i Mellanöstern. Samtidigt som EU kräver stopp för nya bosättningar ger den israeliska regeringen klartecken till just nya bosättningar [inuti befintliga bosättningsblock /FiM:s anm.].

– Vår inställning är mycket tydlig. Alla bosättningar, inklusive i östra Jerusalem, är illegala. Att nu accelerera eller fortsätta bosättningspolitik gör att man äventyrar möjligheterna till en fredsprocess.

Om Bildt menade alla nya bosättningar så var han ovanligt otydlig i sin formulering. Och om han menade att alla redan existerande judiska bosättningar skulle vara ”illegala”, så har han dessutom i ett slag skrotat både Färdplanen för Fred samt fredsavtalen från Oslo.

Inget av dessa fredsdokument behandlar nämligen bosättningarna som ”illegala”. Tvärtom. De definieras som en förhandlingsfråga som ska lösas mellan parterna i fredsprocessens slut, precis som frågan om gränserna. En av våra läsare summerar rättsläget:

1. Kvartetten (USA, Ryssland, FN och EU) anser inte att bosättningarna är ”illegala”, utan endast att de är besvärliga i fredsprocessen, varför man begärt att deras expansion avstannar i utbyte mot hittills uteblivna arabiska eftergifter. Det har Israel godtagit genom ett omvälvande och politiskt riskabelt beslut. Enda undantaget gäller naturlig tillväxt inuti existerande bosättningar, i enlighet med en överenskommelse med USA och enligt Ariel Sharons reservationer.

2. Både Kvartetten, Israel och palestinierna har i Oslo-avtalen och i Färdplanen definierat bosättningarna som en förhandlingsfråga att lösas i fredsprocessens slut. Enligt Färdplanen är det endast FN-resolutionerna 242, 338 och 1397 som ska utgöra basen för förhandlingarna – inte Fjärde Genèvekonventionen, eftersom den endast gäller mark som innehafts av en erkänd och legitim statsmakt, vilket inte fanns på den omtvistade Västbanken eller i östra Jerusalem.

3. FN:s resolution 242 kräver inte att Israel ska lämna hela Västbanken. Tvärtom ger den Israel, som annars skulle vara knappt 2 mil brett, rätt till delar av Västbanken för att upprätta nya säkra gränser efter det arabiska anfallskriget 1967. Ingen kan alltså idag avgöra vad som i framtiden ska vara ”palestinskt område”, eftersom gränserna inte förhandlats fram ännu, enligt resolution 242.

4. Både palestinierna och israelerna har redan accepterat Bill Clintons parametrar om Kvittning av land. De går ut på att de stora folkrika bosättningarna nära Gröna Linjen ska annekteras till Israel. I utbyte ska Israel ge israelisk mark till palestinierna (trots att FN-resolutionen 242 inte kräver detta av Israel). De främsta bosättningarna kommer alltså att bestå och ligga i Israel, och gränsen till ett framtida Palestina kommer att dras öster om dem. Det är också därför som naturlig tillväxt inuti dessa har godkänts.

5. Bosättningarna är städer som ägs och köpts lagligt av privata israeler, alternativt judiskägda städer från vilka judar fördrevs av Jordanien i det folkrättsvidriga arabiska anfallskriget 1948.

6. Om bosättningar skulle vara ”illegala” så måste också allt arabiskt byggande upphöra i det omtvistade området, och alla arabiska bosättare som kom under tiden för Jordaniens illegala ockupation mellan 1948 och 1967 bort.

7. Eftersom FN:s delningsplan 1947 aldrig kunde genomföras pga att arabvärlden sade nej och startade krig, så gäller fortfarande det folkrättsligt bindande mandatet från 1923. Det stipulerar att världssamfundet erkänner det judiska folkets koppling till området, och ska bidra till återupprättandet av det judiska nationalhemmet i alla delar som ligger väster om Jordanfloden, dvs inkl. Västbanken och Jerusalem. Så länge ingen annan bindande fredsuppgörelse kunnat implementeras är det detta dokument som gäller.

Man kan ha åsikten att bosättningar är besvärliga. Likväl som man kan tycka att historien visar att orsaken till konflikten är arabvärldens förkastande av judiskt självbestämmande någonstans överhuvudtaget. Arabiska krig och terrorattacker mot Israel fanns ju långt före den första bosättningen byggdes 1967, precis som attackerna från Gaza fortsatt långt efter att Israel lämnade alla bosättningar där 2005. Men att driva linjen att de skulle vara ”illegala” är en förfalskning.

Den största aktören i fredsförhandlingarna är USA. Landet anser inte att bosättningarna är ”illegala”, och det gör inte heller Kvartetten där EU och FN ingår. Bosättningarna är en förhandlingsfråga. Utrikesminister Carl Bildt borde vara tydlig med om han stödjer fredsprocessen eller om han har skrotat den.

SvD, DN, Gp, DN, 2, 3, SvD, 2, 3, Dagen, 2, 3, 4, Ab, 2, 3, 4, Gp, 2, Syd, Vg, 2, 3, Hd, 2, 3, D, Vl, 2, 3, R24, 2, Tv2, Smp, 2, Bl, 2, B, 2, 3, Kri, N, E, Cb, 2, 3

Läs också:
Spaniens utrikesminister fördömer artikel med Förintelseförnekare
Bosättningarna har aldrig varit skälet till den israelisk-palestinska konflikten
Carl Bildt skickade ambassadör för att delta i Ahmadinejads installationsceremoni efter fuskvalet
Tony Blair (juli): ”Israel har inte fått den credit man förtjänar”
Ilya Meyer: Carl Bildt sees no evil (serieteckning)
I Jerusalem Post: Östliga Jerusalem: Sheikh Jarrahs judiska historia
Justitiekanslern: Regeringen kan visst kritisera innehållet i Aftonbladet-artikel
Grundlagsexpert och DN:s chefredaktör: Helt OK att kritisera artikeln

Bloggar: IiS, 2, Sapere aude, 2, MXp, Rabnor, I Gilboas svala skugga,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: