Nazi-beundrare på Human Rights Watch utreds

Human Rights Watch (HRW) har tvingats stänga av sin ”seniora militära analytiker” efter att det har uppdagats att han är en närmast besatt nazi-fetischist. Till och med TT rapporterar om saken. Marc Garlasco, som den 39-årige mannen heter, ligger bakom flera av HRW:s rapporter med anklagelser mot Israels operation mot Hamasterrorister i Gaza. Här är ett foto som mannen postat på sig själv på ett internetforum för likasinnade, med Järnkorset:

Marc Garlasco, Human Rights Watch

Marc Garlasco, Human Rights Watch

Det senaste avslöjandet, som även rapporterats av New York Times och BBC är ett hårt slag mot HRW:s trovärdighet. Det kommer bara några veckor efter att det offentliggjorts att organisationens vice-chef för Mellanösternavdelningen, Joe Stork, skriftligen applåderade (!) det palestinska massmordet på israeliska idrottsmän vid München-OS 1972 när det begav sig, och beskrev det som en ”moralhöjare för palestinier”. Han har också stött Saddam Hussein och motsatt sig Israels existens. På Human Rights Watch var det denne extremist som låg bakom anklagelserna att Israel skulle ha använt vit fosfor på ett olagligt sätt, som vi granskade här: Palestinier ger Israel rätt om vit fosfor: ‘Vi struntade i evakuering’.

I den senaste skandalen gick HRW först ut till försvar för Garlasco och försökte beskriva honom som en ”seriös militärhistoriker” och en oskyldig samlare av militärattiraljer. Men de argumenten visade sig snabbt vara oriktiga, liksom också delar av Garlascos militära expertis. Hans ”hobby” har i själva verket visat sig vara en besatthet. Han har postat uppåt nio tusen inlägg på forum för likasinnade, såsom Wehrmacht Awards och German Combat Awards. De flesta auktionshus tillåter inte ens utställning eller handel med sådan nazi-memorabilia.

Garlascos internetnamn, liksom också registreringsnumret på hans bil, är ”Flak88”. Det var en tysk luftvärnskanon. Hans logga är en hakkorsprydd tysk medalj. Inte helt konventionellt för någon som på dagtid ska representera en ”människorättsorganisation”.

VILLE INTE FÖRLORA JOBBET SOM ISRAELRITIKER PÅ HRW

Inledningsvis försvarade HRW honom med att han i förordet till en drygt 400-sidig bok med naziattiraljer som han givit ut skrivit att han är glad att Tyskland förlorade kriget. Men det kan ha varit ett taktiskt knep, och han tycks själv ha insett att hans beundran för det krigstyska var anmärkningsvärt. I hans internetdiskussioner hade han nämligen frågat likasinnade hur han skulle göra för att inte bli av med jobbet om HRW fick reda på hans besatthet. Borde han använda en pseudonym i boken? Då fick han rådet att ”inte glömma att i förordet nämna hur hemskt du tycker att krig är”, vilket han alltså gjorde. Men hans diskussionskamrater trodde inte att risken var särskilt stor att HRW skulle hitta boken. När han postade ovanstående foto med den Järnkors-försedda tröjan i ett diskussionsforum för likasinnade, noterade en man från Tyskland att han inte skulle kunna bära en sådan där. Garlasco svarar om USA: ”Alla tror att det är en biker-tröja!”.

NÄR FOLK MED TVIVELAKTIG AGENDA FÅR AGERA ”MÄNNISKORÄTTSAKTIVISTER”

Att någon som på dagtid sitter och fördömer den judiska statens självförsvar på Human Rights Watch med tvivelaktiga militära kunskaper, samtidigt som han intill besatthet brinner för allt som symboliserar en antisemitisk mordmaskin visar hur lätt det är för ideologer med tvivelaktig agenda eller bristande omdöme att ta sig in hos organisationer som HRW. Det orsakar ingen förvåning, eftersom atmosfären hos dessa organisationer tillåter ideologiskt hat mot Israel. Det är legio.

Avslöjandet, som först gjordes på den amerikanska bloggen Mere Rhetoric har också rapporterats av bl.a. New York Times, Washington Post, BBC, The Guardian och AFP. Ovanstående kommer från organisationen NGO Monitors sammanställning av avslöjandena. NGO Monitor granskar ”människorättsorganisationer” och NGO:s verksamhet i Mellanösternkonflikten, och demoniseringen av Israel. De har också publicerat en djupare rapport om fenomenet, kallad ”Experter eller ideologer?”.

D, S, DN, SvD, 2, 3, 4, DN, 2, 3, 4, 5, A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Dag, 2, 3, D, 2, Gp, 2, 3, 4, R24, 2, Bl, 3, E, Syd, 2, 3, Vg, Vl, Vk, N, Kt, Hd, 2, 3, Smp, 2, B, 3, 4, 5, Bl, Kri, Y, N, 2

Läs också:
Sydsvenskans Mats Skogkär: Riggad rättvisa
Jonathan Leman: Helt otroligt, om Åsa Linderborg på Publicistklubben
Dick Erixon recenserar Magnus Norells bok ”Islamismens seger”
Gurgîn och Nima om den Islamiska Republiken Irans våldtäkter på manliga och kvinnliga dissidenter
Gudmundson om ett nytt lysande avslöjande av journalisten Martin Wicklin
Al-Hamatzav om återverkningarna av Aftonbladets organskröna i arabvärlden
Hippie Tanten: Historierevisionismen om Israel
Marie-Hélène Boccara: Och vinnaren är…
Mickey J. Barczyk: Judar tränar ormar att attackera palestinier

Några uppdaterade bloggar: Ilya Meyer om den ‘fria pressen’, 2, MXp om Sverigebilden, I Gilboas svala skugga om balans i medierna, Israel i Sverige om FN, Mellanösternaktualia om en israelisk tragedi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: