Lurad och utnyttjad: Goldstone fördömer FN:s Människorättsråd om Gaza

'Människorättsrådets' Navi Pillay och utredaren Richard Goldstone

'Människorättsrådets' Navi Pillay och utredaren Richard Goldstone

Richard Goldstone, som på Libyens, Pakistans och Egyptens uppdrag i FN:s ”Människorättsråd” samlat information om kriget i Gaza, fördömer nu sin uppdragsgivare för att ha antagit en resolution, baserad på hans rapport, som endast fördömer Israel och inte ens nämner Hamas en enda gång. Alla som kritiserat Goldstone för att naivt ha tagit på sig det förutbestämda beställningsjobbet från det Libyen-ledda rådet har därmed fått rätt:

– Det här resolutionsutkastet [som nu har antagits] gör mig sorgsen eftersom det endast innehåller anklagelser mot Israel. Det finns inte en enda mening som fördömer Hamas, vilket vi gjorde i vår rapport, sade Goldstone till den schweiziska tidningen Le Temps.

Inte en enda demokrati röstade för resolutionen, som ändå gick igenom pga den automatiska majoritet som rådets arabiska och islamiska regimer uppnår tillsammans med den diktatoriska ”alliansfria” rörelsen. Det är samma ”Människorättsråd” som i maj ”gratulerade” Sri Lanka till segern i kriget mot den tamilska gerillan, i vilket minst 7000 civila tros ha dödats. Enligt Israels ID-listor var den absoluta merparten, 75 procent, av de döda i Gaza stridande terrorister, trots Hamas försök att involvera civilbefolkningen. Hamas och palestinierna hävdar tvärtom att merparten var ”civila”, men Amnesty säger i sin rapport på s. 6 (pdf) att man inte kan bekräfta palestiniernas påståenden. 

GOLDSTONE: ANKLAGELSERNA I RAPPORTEN SKULLE ALDRIG HÅLLA I DOMSTOL

Hamas och mänskliga sköldar (Arkivfoto AP)

Hamas och mänskliga sköldar (Arkivfoto AP)

Goldstone har kritiserats hårt av jurister för att han i rapporten kommer med vad som låter som juridiska anklagelser om att Fjärde Genèvekonventionen och andra krigslagar ska ha brutits, samtidigt som han i intervjuer erkänt att hans rapport inte bevisar någonting alls, och att den aldrig skulle godtas i en domstol.

Under de senaste månaderna har det talats mycket om att Goldstone ”inofficiellt” kommit överens med ”Människorättsrådets” libyska ordförande att granska både Israel och Hamas. Men som väntat ignorerades detta fullständigt av rådets diktatoriska majoritet när resolutionen skulle röstas igenom. Tvärtom utnyttjades Goldstones etniska bakgrund som ett cyniskt alibi mot anklagelser om att rådet är fientligt fixerat vid den judiska staten. Anklagelser som både FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och hans företrädare Kofi Annan själva riktat mot ”Människorättsrådet” vid upprepade tillfällen.

GOLDSTONE GICK MED PÅ ATT FRÅNGÅ ELEMENTÄRA KRAV PÅ OPARTISKHET

Richard Goldstone förtjänar själv en stor del av skulden för detta haveri. Han valde att ta på sig beställningsjobbet trots att det uppdrag han fick av ”Människorättsrådet” specifikt begränsar uppgiften till att endast dokumentera Israels påstådda ”förbrytelser”, och helt ignorera Hamas. Hans rapport behandlar Hamas krigsförbrytelser på åtta sidor medan Israel granskas på resten av de nästan 600 sidorna. Han valde också att behålla den kvinna i utredningen, Christine Chinkin, som innan utredningen startade deklarerade att Israel var ”skyldig” till krigsförbrytelser. Goldstones rapport, och uppdraget från ”Människorättsrådet” fokuserar dessutom enbart på de ”22 dagar” då Israel besvarade Hamaselden, och utelämnar de föregående åtta åren under vilka Hamas nästan dagligen bombarderat israeler med över 10 000 missiler. FN har aldrig lyft ett finger för att fördöma de attackerna trots ständiga israeliska anmälningar till FN. Utredningen bygger nästan uteslutande på påståenden från intervjuade palestinier, och Goldstone erkände till nyhetsbyrån AP att Hamas följde utredningsteamets varje steg i Gaza, vilket kan ha förhindrat palestinier från att kritisera terroristernas metoder att gömma sig bland civila.

BRITTISK ÖVERSTE VITTNADE: ‘ISRAELS ARMÉ ÄR DEN MEST SKONSAMMA I VÄRLDEN’

Den vanligtvis israelkritiska brittiska tidningen The Economist kallade Goldstones rapport för ”djupt förfelad” eftersom den blundar för Hamas krigsförbrytelser och struntar i Israels ansträngningar att med telefonsamtal, flygblad och andra varningar försöka skydda den palestinska civilbefolkningen. Dessa kombinerades med dagliga humanitära pauser i striderna för att låta civila ta del av hjälpleveranser och kunna ta skydd. Tidningen noterar också den hycklande fixeringen vid Israel:

Men om bara faktumet att Israel gått till attack är tillräckligt för att fördöma landet så var Goldstones rapport onödig från början. Och det finns en fara för dubbelmoral här. Amerikanska och europeiska styrkor i Irak, Afghanistan och Kosovo har också orsakat tusentals av civila dödsoffer utan att det har lockat till sig en Goldstone-utredning.

Diktaturerna i ”Människorättsrådet”, av vilka några själva finansierar eller stödjer Hamas, antog den ensidiga resolutionen trots vittnesmålet från den brittiske översten Richard Kemp. Han var högste befälhavare för de brittiska styrkorna i Afghanistan, Irak, Makedonien och Bosnien, och har även tjänstgjort med FN-trupper. Han vittnade inför rådet och sade att Israels armé gjorde mer än någon annan armé i krigshistorien för att skydda civilbefolkningen, under striderna i Gaza:

ISRAEL HAR REDAN BÖRJAT UPPFYLLA RESOLUTIONEN – MEN HAMAS DÅ?

Rapporten och resolutionen uppmanar både Israel och Hamas att själva utreda vad som hänt under kriget. Israel har redan startat 23 brottsutredningar och undersökt ett hundratal anklagelser, och tycks därmed vara på god väg att uppfylla den arabiska resolutionens krav. Ingen kan ifrågasätta trovärdigheten i rättsstaten Israels utredningar, som i historien lett till att en försvarsminister avsatts efter Libanonkriget på 80-talet, att militärbefäl åtalats, att landets president avsatts och åtalats samt att en premiärminister ställts inför skranket.

Men vad kommer konsekvensen att bli för palestinska Hamas? Ingen förväntar sig på allvar att Hamas på ett trovärdigt sätt ska utreda sina egna terroristledare, som startade hela kriget. En terrorgrupp terroriserar. Ingen i världssamfundet kommer att kunna bestraffa den. Som den partiska resolutionen visar så syftar allt detta i själva verket till att specifikt förbjuda Israel från att försvara sig mot palestinsk terrorism, som finansieras och stöds av flera av ”Människorättsrådets” medlemsregimer.

Det är tragiskt att det har tagit så här lång tid för Richard Goldstone att förstå att han grundlurats och utnyttjats.

SvD, SvD, 2, SvD, 2, DN, D, 2, K, 2, 3, B, 2, 3, A, 2, Hd, B, SvD, 2, D, Hd, Y, Kri, Blt, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 31, 32, Dag, 2, 3, Vl, 2, 3, R24, 2, 3, Svt, Hd, 2, 3, Smp, Kri, 2, N, 2, 3, A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Syd, 2, 3, 4, E, S, DN, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, SvD, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Läs också:
Reportage i Sydsvenskan: Gazabor diskuterar områdets problem
Andrea Levin i Wall Street Journal demolerar Aftonbladets extrema redaktionsledning
FN-rapport: ”Iran sannolikt redo bygga atombomb”
Hamas erkände redan före kriget att de använder mänskliga sköldar (video)
Australisk fd. generalmajor sågar Goldstonerapporten och FN-rådet
Dagens skämt: FN:s diktatoriska ‘Människorättsråd’ ska ‘utreda’ Gazakriget
Människorättsrådet stänger av mikrofon för torterad palestinier (video)
Palestinier ger Israel rätt om vit fosfor: ‘Vi struntade i att evakuera’
Dick Erixon: Turkiet radikaliseras och närmar sig Syrien
Erik Svansbo: Mia Farrow försvarar palestinsk terrorism
Gudmundson: Svensk islamistpredikant om att spotta på judar (video)
Johan Ingerö: ‘Anti-rasistorganisation’ anlitade antisemit
Jonathan Leman: SKMA:s nyhetsbrev om Aftonbladet antisemitismen och islamisterna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Politiken, Uncategorized, Video YouTube

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: