Palestinierna gör av med mer vatten än svenskarna

Palestinsk simbassäng i Hebron (foto Nayef Hashlamoun/Reuters)

Palestinsk swimming pool i Hebron (foto Nayef Hashlamoun/Reuters)

Amnesty har släppt en rapport om vattenförbrukning (pdf) i Israel och de palestinska områdena. Istället för palestinsk misshushållning med vattnet, förorening av vattentäkter och utebliven vattenrening, så är det Israel som får bära hundhuvudet för regionens vattenbrist. Men anklagelserna har konstruerats med pinsamma fel i de siffror som anges, och genom utelämnanden som gör rapporten värdelös.

Palestinsk pojke badar i Jenin, Västbanken (foto Torokman/Reuters)

Palestinier badar i Jenin, Västbanken (foto Reuters)

Enligt den israeliska vattenmyndigheten, som uppger att Amnesty inte ens kontaktat dem, var skillnaden i vattenförbrukning mellan israeler och palestinier bara hälften av den som Amnesty påstår. Palestinierna förbrukar till och med mer än vad svenskar använder. Palestinierna gör av med över 200 liter per dag per person, medan svenskar enligt UNICEF använder 180 liter.

Dessutom struntar Amnesty i att Israel sedan många år levererar dubbelt så mycket vatten till palestinierna per år än vad parterna har kommit överens om i Osloavtalet (art. 40, annex III). Det innebär att rapportens relevans fullständigt brakar ihop.

Dessutom utelämnar Amnesty helt och hållet palestiniernas skyldigheter enligt samma avtal; däribland att bygga avloppsreningsverk. Idag släpper palestinierna ut sitt avlopp rakt ut i naturen och förorenar grundvattnet på Västbanken. Terrorgruppen Hamas pumpar ut avloppsvattnet från Gaza orenat rakt ut i havet trots att pengar donerats för att åtgärda problemet.

År 2007 drunknade fem palestinier i vad som beskrevs som en ”avföringstsunami”, när en del av det Hamasstyrda Gaza översvämmades av avloppsvatten. FN lade skulden på Hamas vägran att använda öronmärkta biståndspengar för att modernisera avloppsreningssystemet, och Israel anklagade gruppen för att använda pengarna till terrorism istället. Israel erbjöd sig att sanera området efter Hamas haveri.

Palestinsk swimming pool i Jericho, Västbanken (AP)

Palestinsk swimming pool i Nablus, Västbanken (AP)

Likaså har uppåt 250 olagliga palestinska brunnar borrats i brott mot Osloavtalet, vilket orsakat förorening av vattentäkter. Amnesty tycks inte känna till att beslut om brunnsborrning tas i en gemensam palestinsk-israelisk vattenkommission, och låtsas istället att det är Israel som ensamt förbjudit olaglig brunnsborrning. I själva verket har palestinierna fritt kunna borra lagliga brunnar i den palestinska myndighetens områden (A och B), och nästan alla resterande borrningsansökningar har beviljats i område C som administreras av Israel, enligt tidigare rapporter i Jerusalem Post.

Tyvärr brydde sig inte Sveriges Radios P1 Morgon om att intervjua någon israelisk representant, utan nöjde sig med att låta Lise Bergh från svenska Amnesty rapa upp långa anklagelser från den felaktiga rapporten.

SvD, D, Syd, F, Tv2, Vf, 2, 3, Sr, K, E, AB, 2, 3, SvD, 2, 3, 4, 5, DN, 2, 4, 5, 6, Sr, D, 2, Cb, N, 2, H, 2, Syd, Vg, 2, 3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

%d bloggare gillar detta: